Ga naar inhoud

Mozilla waarschuwt voor einde support sha-1-certificaten


Aanbevolen berichten

Mozilla zal vanaf begin 2017 de ondersteuning van ssl-certificaten met het sha-1-algoritme stoppen, wat ervoor kan zorgen dat gebruikers bij het bezoeken van sommige websites een foutmelding zullen krijgen. Uit vorig jaar gepubliceerd onderzoek blijkt dat het veel goedkoper is om sha-1-certificaten aan te vallen dan voorheen werd aangenomen. Daarom zijn verschillende partijen begonnen met het uitfaseren van sha-1.

Zo beschouwen Internet Explorer 11 en Microsoft Edge op Windows 10 websites met een sha-1-certificaat niet langer meer als veilig en tonen ook geen slot-icoon. Mozilla zal deze maatregel in Firefox 51 doorvoeren, die voor januari 2017 staat gepland. De maatregel zal echter al in de testversie voor een deel van de gebruikers worden ingeschakeld. Dit zal Mozilla ook bij de uiteindelijke uitrol van Firefox 51 doen. Er wordt met een kleine subset van gebruikers begonnen, waarna sha-1-certificaten begin volgend jaar voor alle gebruikers als onveilig worden aangemerkt.

Gebruikers kunnen vanaf dat moment op sommige websites waarschuwingen krijgen dat de verbinding niet wordt vertrouwd. Volgens Mozilla blijkt uit cijfers dat het gebruik van sha-1 op het web sinds mei van dit jaar van 3,5% naar 0,8% is gedaald. In het geval de browser toch een waarschuwing toont kunnen gebruikers die echter negeren. Daarnaast zullen sha-1-certificaten die aan een door de gebruiker geïmporteerd rootcertificaat zijn gekoppeld wel standaard worden geaccepteerd. Een scenario dat bijvoorbeeld binnen organisaties kan gelden. Toch adviseert Mozilla iedereen om zo snel als mogelijk naar een veiliger algoritme te migreren.

 

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.