Ga naar inhoud

Europol start campagne voor beveiligen smartphones


Aanbevolen berichten

Europol is een campagne gestart om ervoor te zorgen dat particulieren hun smartphone tegen malware beschermen, hoewel dit volgens experts op dit moment nog geen dreiging voor Europese smartphonegebruikers is. De opsporingsdienst stelt dat mobiele malware is doorgebroken, maar geeft geen exacte cijfers over de omvang, behalve dat bij verschillende politie-onderzoeken mobiele malware is aangetroffen.

Om ervoor te zorgen dat gebruikers maatregelen nemen vindt er in 22 EU-landen deze week een campagne plaats. Daarnaast heeft Europol een pagina met verschillende beveiligingstips gegeven. Zo wordt aangeraden om alleen apps van betrouwbare bronnen te downloaden en voor het downloaden eerst de app en ontwikkelaar te verifiëren, alsmede de gevraagde permissies te controleren.

Verder moeten gebruikers hun besturingssysteem en apps up-to-date houden, iets dat in het geval van Android nog altijd lastig blijkt te zijn, aangezien fabrikanten niet alle toestellen van updates blijven voorzien. Ook wordt het uitschakelen van wifi en bluetooth aangeraden als de functies niet in gebruik zijn. Tevens waarschuwt Europol voor het jailbreaken van toestellen, omdat dit de beveiliging kan verzwakken.

Impact mobiele malware

De impact van mobiele malware is nog altijd onduidelijk, aangezien cijfers over het aantal besmette smartphones en hoe deze toestellen precies besmet raakten niet voorhanden zijn. Het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives, dat zich met onderzoek naar malware en virusscanners bezighoudt, liet deze maand weten dat de kans op Android-malware voor Europeanen zeer klein is als ze zich aan een paar eenvoudige regels houden.

Mobiele malware zou volgens het testlab vooral een probleem in Azië zijn, waar veel smartphones zijn geroot en er een groot aanbod van onofficiele app-stores is. Hierdoor lopen gebruikers in deze gebieden veel meer kans om met kwaadaardige apps in aanraking te komen. Voor Westerse gebruikers die alleen officiële app-stores gebruiken en hun toestel niet rooten is het risico op dit moment relatief klein, aldus AV-Comparatives.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.