Ga naar inhoud

Microsoft beschermt Office 2013 tegen macro-malware


Aanbevolen berichten

Microsoft heeft Office 2013 van een nieuwe beveiligingsfunctie voorzien zodat systeembeheerders binnen organisaties en bedrijven macro's op de systemen van werknemers kunnen blokkeren, om zo te voorkomen dat de computers met malware besmet raken.

De functie werd eerder dit jaar al aan Office 2016 toegevoegd en is nu op verzoek van klanten ook voor Office 2013 uitgerold, aldus de softwaregigant. Systeembeheerders kunnen de maatregel voor Word, Excel en PowerPoint via een Group Policy-template instellen. Volgens Microsoft maakt inmiddels 98% van de dreigingen die zich op Office richten gebruik van macro's. Het gaat dan vaak om ransomware, maar ook bij de aanval op Oekraïense energiebedrijven werden Office-documenten met kwaadaardige macro's ingezet.

Macro's staan standaard in Office uitgeschakeld, maar via social engineering weten criminelen gebruikers zover te krijgen dat ze die inschakelen waardoor de computer besmet raakt. De beveiligingsfunctie moet voorkomen dat gebruikers macro's in bepaalde scenario's toch kunnen inschakelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om documenten die via websites of clouddiensten worden gedownload, via e-mail zijn ontvangen of via internet zijn geopend.

De feature is zoals gezegd via Group Policy in te stellen en maakt het mogelijk om macro's geheel te blokkeren, in bepaalde gevallen wel toe te staan en gebruikers andere meldingen te laten zien als ze wordt gevraagd een macro in te schakelen. Voor eindgebruikers adviseert Microsoft om macro's in documenten van onbekende of onbetrouwbare bronnen nooit in te schakelen, en ook voorzichtig te zijn met macro's van bekenden, bijvoorbeeld in het geval ze gehackt zijn.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.