Ga naar inhoud

Oplichters gebruiken html5-bug om pc's vast te laten lopen


Aanbevolen berichten

Oplichters die zich onder andere als medewerkers van Microsoft voordoen passen een nieuwe tactiek toe om internetgebruikers op te lichten. Via een html5-bug in Google Chrome kunnen ze de pc laten vastlopen waarbij het slachtoffer via een webpagina wordt verleid om het nummer van een "helpdesk" te bellen.

De "helpdesk" zijn in werkelijkheid oplichters die toegang tot de computer van het slachtoffer proberen te krijgen en hem of haar vervolgens voor het oplossen van de niet bestaande problemen laten betalen. De "tech support scam", zoals deze vorm van fraude bekendstaat, kan op meerdere manieren worden uitgevoerd, zoals oplichters die mensen thuis bellen en claimen dat ze van Microsoft zijn, pop-ups die beweren dat er problemen met de computer zijn en het opgegeven telefoonnummer door de gebruiker moet worden gebeld, advertenties in zoekmachines die zich voordoen als de helpdesk van een computerfabrikant maar in werkelijkheid mensen via een verkeerd telefoonnummer oplichten en adware die de waarschuwingen op de computer toont.

Nu maken de oplichters echter gebruik van een bekende html5-bug in Google Chrome die ervoor zorgt dat al het geheugen en alle rekenkracht van de computer gebruikt, waardoor de machine niet meer zal reageren. De bug, die al sinds 2014 bij Google bekend is, wordt tegelijkertijd met een melding getoond die van Microsoft afkomstig lijkt en stelt dat de computer met een "Virus Trojan.worm" is geïnfecteerd en de gebruiker direct het opgegeven telefoonnummer moet bellen.

"Afhankelijk van de specificaties van je computer kun je Taakbeheer starten en het browserproces sluiten. Anders zal je systeem vastlopen en is een harde reset de enige optie", zegt Jerome Segura van anti-malwarebedrijf Malwarebytes. Hij adviseert mensen die met de scam te maken krijgen om het opgegeven nummer niet te bellen. Daarnaast is Google over de fraude ingelicht. Segura hoopt dat nu de html5-bug door oplichters wordt gebruikt er snel een oplossing voor zal komen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.