Ga naar inhoud

Nieuwe dos-aanval "BlackNurse" tegen firewalls onthuld


Aanbevolen berichten

Onderzoekers hebben een nieuw soort dos-aanval onthuld waarmee firewalls en routers kunnen worden aangevallen. De aanval heeft de naam BlackNurse gekregen en is een ICMP-aanval. Het Internet Control Message Protocol (ICMP) is een protocol voor het versturen van berichten tussen ip-systemen.

Netwerkapparaten zoals routers gebruiken het om aan te geven dat een dienst, host of router niet bereikbaar is. ICMP wordt al geruime tijd gebruikt voor het uitvoeren van dos-aanvallen. Deze aanvallen zijn gebaseerd op ICMP Type 8 Code 0 en staan ook bekend als ping flood-aanvallen. BlackNurse is echter gebaseerd op ICMP met Type 3 Code 3-pakketten. "We weten dat als een gebruiker ICMP Type 3 Code 3 naar externe interfaces toestaat, de BlackNurse-aanval zelfs met weinig bandbreedte zeer effectief wordt", aldus de onderzoekers die de aanval onthulden.

Het zou in dit geval al voldoende zijn om aanvalsverkeer van 15 tot 18 Mbit/s te versturen. Eén enkele laptop zou in dit geval al voldoende zijn voor het uitvoeren van de aanval. Het maakt daarbij niet uit of de aangevallen partij over meer bandbreedte beschikt. De aanval zal in de meeste gevallen de processor zo zwaar belasten, waardoor gebruikers aan de lan-kant van de firewall geen verkeer meer van en naar het internet kunnen versturen en ontvangen.

"De BlackNurse-aanval heeft onze aandacht gekregen, want met onze anti-ddos-oplossing zagen we dat hoewel het verkeer erg weinig was, de aanval er toch voor kon zorgen dat klanten niets meer konden. Dit was ook van toepassing op klanten met grote internet-uplinks en grote zakelijke firewalls", aldus het beveiligingsteam van de Deense telecomprovider TDC in een rapport over BlackNurse (pdf). Het beveiligingsteam adviseert om ICMP Type 3-berichten aan de wan-interface van Cisco ASA-firewalls niet te accepteren. Netwerkbeveiligingsbedrijf Netresec maakte deze analyse van de aanval.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.