Ga naar inhoud

XS4ALL eerste landelijke provider die DNSSEC activeert


Aanbevolen berichten

XS4ALL is de eerste landelijke internetprovider die DNSSEC heeft geactiveerd, om zo om klanten beter tegen frauduleuze websites te beschermen. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Het Domain Name System (DNS) is vergelijkbaar met het telefoonboek en vertaalt onder andere domeinnamen naar ip-adressen.

"Het probleem is dat DNS “goedgelovig” is. Malafide hackers weten het DNS dikwijls om de tuin te leiden en een andere naam aan een IP-adres te koppelen. Argeloze internetters worden dan omgeleid naar een namaakwebsite, alwaar ze door de hackers te grazen worden genomen", aldus XS4ALL. Als oplossing is DNSSEC ontwikkeld. Dit is een extensie van DNS die moet voorkomen dat internetgebruikers naar malafide websites worden doorgestuurd.

Een bekende DNS-aanval is 'DNS cache poisoning'. Hierbij wordt geprobeerd de cache van de DNS-aanbieder te vervuilen, zodat die een ander ip-adres aan gebruikers teruggeeft, die dan bijvoorbeeld worden doorgestuurd naar een website van de aanvaller. Om dit soort aanvallen tegen te gaan moet de authenticiteit van een DNS-respons worden gecontroleerd. DNSSEC lost dit probleem op door DNS-responses via digitale handtekeningen en 'public key cryptography' te authenticeren."Met DNSSEC weet u zeker dat de website die u bezoekt ook daadwerkelijk de website is die u wilt bezoeken", stelt XS4ALL.

Volgens de provider is het probleem hier niet mee opgelost. Niet alle websites zijn namelijk opgenomen in de DNSSEC-lijst. Zelfs websites die eigenlijk heel veilig zouden moeten zijn, zoals die van banken, doen lang niet altijd mee "Dat komt doordat het soms veel moeite en geld kost om een domein helemaal compatible te maken met DNSSEC. En omdat DNSSEC pas werkt als zowel de website als de internetprovider het ondersteunt, ontstaat er een kip-en-ei-probleem. Websitebeheerders wachten tot internetproviders DNSSEC ondersteunen, terwijl internetproviders juist wachten tot meer websites het gebruiken. Tja, dan kun je dus lang wachten", laat XS4ALL weten.

De provider heeft er daarom voor gekozen met DNSSEC te beginnen. 45% van de Nederlandse websites heeft al DNSSEC en is door XS4ALL-klanten per direct veilig te bezoeken. Van de overige 55% zegt de provider de veiligheid helaas nog niet te kunnen garanderen. "Al zullen we het juiste ip-adres van belangrijke of populaire sites handmatig toevoegen aan onze lijst met veilige domeinen. We hopen overigens dat er snel meer websites en internetproviders zullen volgen."

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.