Ga naar inhoud

EMET kan onveilige apps beter beschermen dan Windows 10


Aanbevolen berichten

Onlangs kondigde Microsoft aan dat het gaat stoppen met de gratis beveiligingstool EMET omdat Windows 10 een beter beveiliging zou bieden, maar volgens Will Dormann van het CERT Coordination Center van de Carnegie Mellon Universiteit kan EMET onveilige apps beter beschermen dan Windows 10.

EMET staat voor Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) en voegt een extra beveiligingslaag aan Windows en geïnstalleerde applicaties toe. Deze extra beschermingslaag moet het lastiger voor aanvallers maken om zowel bekende als onbekende kwetsbaarheden in het besturingssysteem of geïnstalleerde programma's of plug-ins aan te vallen. Ook kan EMET systeembeheerders een waarschuwing geven als een applicatie door een mogelijke aanval is gecrasht. De beveiligingstool wordt dan ook door menig expert en organisatie aangeraden.

Toch gaat Microsoft met het programma stoppen. De reden hiervoor is dat Windows niet meer wordt aangeboden op de manier zoals dat vroeger gebeurde. In het verleden verscheen er elke 3 a 4 jaar een nieuwe Windowsversie die vaak allerlei nieuwe beveiligingsmaatregelen bevatte. EMET fungeerde dan ook als een soort noodoplossing om Windowscomputers in de tussentijd tegen bepaalde zero day-lekken te beschermen. Windows 10 ontvangt continu nieuwe updates en zou standaard over allerlei beveiligingsfuncties beschikken die gelijk of beter dan die van EMET zijn, aldus Microsoft.

Dormann is het daar niet mee eens. Om dat aan te tonen maakte hij een overzicht van de verschillende beveiligingsfuncties verdeeld over Windows 7 en Windows 10, zowel met als zonder EMET. Daaruit blijkt dat Windows 10 met EMET beter is beschermd ten opzichte van het standaard besturingssysteem. Volgens Dormann biedt Windows 10 niet alle beveiligingsmaatregelen waar gebruikers van EMET op vertrouwen en is het dan ook een goed idee om de tool voorlopig te blijven gebruiken. Microsoft zal de ondersteuning van EMET vanaf 31 juli 2018 stoppen.

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.