Ga naar inhoud

Stilletjes geïnstalleerde Adobe Acrobat-extensie bevat lek


Aanbevolen berichten

Een extensie voor Google Chrome die onlangs stilletjes via een beveiligingsupdate voor Adobe Reader en Acrobat werd geïnstalleerd en op zo'n 30 miljoen computers staat bevat een beveiligingslek waardoor aanvallers code en scripts kunnen uitvoeren, alsmede privacyinstellingen kunnen wijzigen.

Dat ontdekte Google-beveiligingsonderzoeker Tavis Ormandy. Op dinsdag 10 januari bracht Adobe een beveiligingsupdate uit voor ernstige kwetsbaarheden in Adobe Acrobat en Adobe Reader. Zonder te melden werd er ook een Adobe-extensie voor Google Chrome geïnstalleerd. De extensie, die ook via de Chrome Web Store is te downloaden, laat gebruikers pdf-bestanden met Adobe Reader of Acrobat openen en websites als pdf-bestand opslaan.

Omdat de extensie in dit geval via de beveiligingsupdate van Adobe stilletjes wordt geïnstalleerd krijgen gebruikers bij het starten van Chrome eerst de vraag of ze de extensie ook willen inschakelen. Dit is een maatregel die Google aan Chrome heeft toegevoegd om de automatische activatie van kwaadaardige extensies te voorkomen. De Adobe-extensie vraagt daarbij toegang om alle gegevens op bezochte websites te lezen en aan te passen, downloads van de gebruiker te beheren en met andere applicaties te communiceren.

Sinds de update uitkwam is het aantal installaties van de extensie met zo'n 20 miljoen toegenomen. Ormandy besloot kort naar de extensie te kijken en ontdekte meteen al een kwetsbaarheid waardoor een aanvaller via de extensie JavaScript-code kan uitvoeren. Volgens Ormandy zou het ook mogelijk moeten zijn om op deze manier kwaadaardige code uit te voeren of privacyinstellingen te wijzigen. Gisteren waarschuwde Ormandy Adobe voor het probleem, waarvoor op dezelfde dag een update verscheen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.