Ga naar inhoud

Microsoft waarschuwt voor einde ondersteuning Vista


Aanbevolen berichten

Over twee maanden stopt Microsoft de ondersteuning van Windows Visa en de softwaregigant is begonnen om gebruikers van het 10 jaar oude besturingssysteem te waarschuwen. Vista-gebruikers die Security Essentials hebben geinstalleerd krijgen een waarschuwing dat hun systeem onbeveiligd is.

Daarbij wordt er tot verbazing van gebruikers naar een pagina over het einde van de support van Windows XP gewezen. Dat neemt niet weg dat op dinsdag 11 april 2017 de laatste beveiligingsupdates voor Vista verschijnen, dat op 30 januari 2007 uitkwam. Het besturingssysteem was de opvolger van Windows XP, maar werd nooit een succes. Veel gebruikers ergerden zich aan de User Account Control (Gebruikersaccountbeheer) feature van Vista, die waarschuwde als er aanpassingen aan het systeem werden doorgevoerd. De feature overweldigde gebruikers met allerlei meldingen.

Vista slaagde er dan ook niet in een groot marktaandeel te veroveren, zoals Windows XP en Windows 7 wel deden. Volgens onderzoeksbureau StatCounter heeft Vista wereldwijd nog een marktaandeel van 1,2 procent. In Nederland zou nog zo'n 1,7 procent van alle desktops en laptops op de 10 jaar oude Windows-versie draaien. Marktvorser Net Applications houdt het op een wereldwijd marktaandeel van 0,8 procent. Met naar schatting meer dan 1 miljard Windows-computers gaat het nog steeds om miljoenen computers die straks geen updates meer zullen ontvangen.

Vista-gebruikers kunnen ervoor kiezen om naar Windows 7 te upgraden of naar Windows 8.1 of Windows 10 te migreren, zegt Andre Da Costa, Microsoft Most Valuable Professional (MVP). Hij merkt op dat in het geval van een directe migratie naar Windows 8.1 en 10 er een schone installatie is vereist. In het geval gebruikers geen nieuwe Windows-versie willen installeren krijgen ze het advies om naar Firefox over te stappen, UAC op het hoogste niveau te zetten, een standaardaccount te gebruiken, oude en niet meer ondersteunde applicaties te verwijderen, goede beveiligingssoftware te installeren en de computer zo min mogelijk voor internet te gebruiken.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.