Ga naar inhoud

Nieuwe Intel-processoren ondersteunen U2F-authenticatie


Aanbevolen berichten

Intel heeft aan de nieuwe Kaby Lake-processoren U2F-ondersteuning toegevoegd, zodat gebruikers zonder aanvullende hardware of codes van tweefactorauthenticatie gebruik kunnen maken. De Universal 2nd Factor (U2F) is een open authenticatiestandaard die gebruikers een usb-beveiligingssleutel of nfc-apparaat als tweede factor bij het inloggen laat gebruiken.

Zo ondersteunen Facebook, Dropbox, Google, Windows 10 en GitHub inloggen via een fysieke beveiligingssleutel. De Kaby Lake-processoren van Intel zijn voorzien van de Intel Converged Security and Manageability Engine (CSME). Dit biedt de functionaliteit die voor U2F vereist is, zoals het genereren, registreren en signeren van U2F-challenges met een sleutelpaar, zonder dat hiervoor aanvullende hardware is vereist. "Het voordeel dat Intel U2F direct aan de chipset heeft toegevoegd is dat bedrijven en consumenten niet langer aanvullende hardware moeten aanschaffen om van U2F gebruik te maken", zegt Rich Smith van Duo Security. Het bedrijf ontwikkelt authenticatiesoftware.

Volgens Smith heeft Intel een interessante aanpak voor de implementatie van hun U2F-client gekozen. "In plaats van een usb-apparaat te gebruiken waarmee de meeste mensen bekend zijn, heeft Intel gekozen om hun U2F-client in de software te integreren en op het scherm op een willekeurig gegenereerde locatie een vierkant te laten zien." De gebruiker moet hier vervolgens op klikken. Intel heeft daarbij maatregelen genomen die moeten voorkomen dat dit proces kan worden afgeluisterd of omzeild.

Zodra de gebruiker op het vierkant heeft geklikt is de U2F-challenge gesigneerd door een sleutel die in de hardware wordt opgeslagen en vervolgens aan de browser wordt teruggegeven om op een account in te loggen. "De software-only U2F-implemantie maakt sterke U2F-gebaseerde authenticatie voor alle eigenaren van een Kaby Lake-processor beschikbaar, zonder aanvullende investeringen", gaat Smith verder. Hij hoopt dat dit ervoor zal zorgen dat meer mensen van U2F gebruik gaan maken. Uit cijfers van Duo Security blijkt namelijk dat op dit moment voor alle waargenomen tweefactorauthenticatie-sessies slechts 1 procent van U2F gebruikmaakt en dit het afgelopen jaar niet veel is veranderd.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.