Ga naar inhoud

Google vindt ernstig beveiligingslek in ESET Antivirus


Aanbevolen berichten

Onderzoekers van Google hebben een ernstig beveiligingslek in ESET Antivirus voor macOS ontdekt waardoor een aanvaller systemen volledig kon overnemen. ESET Antivirus draait standaard als root op macOS. De virusscanner maakte echter gebruik van een kwetsbare softwarebibliotheek voor het verwerken van xml-bestanden.

Via een kwaadaardig xml-bestand was het voor een aanvaller mogelijk om zonder enige interactie van gebruikers willekeurige code op het systeem uit te voeren. Als ESET Antivirus de licentie probeert te activeren wordt er verbinding gemaakt met een ESET-webserver. De virusscanner controleert echter niet het servercertificaat van de webserver. Een aanvaller tussen de gebruiker en het internet kan het verzoek van de virusscanner onderscheppen en het activatieverzoek beantwoorden.

Dit antwoord wordt als een xml-document door de virusscanner verwerkt, waardoor de aanvaller de kwetsbaarheid in de xml-bibliotheek kan misbruiken en willekeurige code met rootrechten kan uitvoeren. Het beveiligingslek werd op 3 november vorig jaar door Google-onderzoekers Jason Geffner en Jan Bee ontdekt en dezelfde dag aan ESET gerapporteerd. Vorige week dinsdag bracht ESET een update uit, waarna Google nu de details heeft geopenbaard. In 2015 vonden onderzoekers van Google ook al verschillende keren kwetsbaarheden in de anti-virussoftware van ESET.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.