Ga naar inhoud

Microsoft waarschuwt voor geraffineerde Microsoft-scam


Aanbevolen berichten

Microsoft waarschuwt internetgebruikers voor een geraffineerde scam waarbij het lijkt alsof Microsoft.com een waarschuwing geeft dat de computer met een virus is besmet en het opgegeven telefoonnummer moet worden gebeld. In werkelijkheid gaat het om de bekende telefoonscam waarbij mensen worden opgelicht door personen die zich voordoen als Microsoftmedewerker.

Vorig jaar augustus waarschuwde anti-malwarebedrijf Malwarebytes al hiervoor, maar de scam is nog altijd actief. De scam begint met een kwaadaardige advertentie die gebruikers naar de malafide website doorstuurt. Daar verschijnt een pop-up dat de computer is geblokkeerd en het opgegeven nummer moet worden gebeld. Tevens wordt er een audiobericht afgespeeld om voor verdere paniek te veroorzaken, aldus Microsoft. Steeds meer scams zouden deze tactiek toepassen.

Als gebruikers op de OK-knop van de pop-up klikken wordt er een zogenaamd dialoogvenster geladen dat zich voordoet als een melding van Microsoft.com. Wordt vervolgens ook in dit venster op OK geklikt, dan verschijnt er een afbeelding die het hele scherm in beslag neemt en zogenaamd Microsoft.com weergeeft. De "website" stelt dat Microsoft moet worden gebeld, waarbij het telefoonnummer van de oplichters staat vermeld. Zodra slachtoffers het nummer bellen proberen de oplichters hen voor onnodige diensten te laten betalen.

Microsoft adviseert internetgebruikers om dergelijke scamsites te voorkomen door voorzichtiger tijdens het internetten te zijn. "Bezoek zoveel als mogelijk alleen betrouwbare websites. Net als bij de meeste techsupportscams word je via kwaadaardige advertenties naar de scamsite doorgestuurd. Deze advertenties worden meestal op dubieuze websites gevonden, zoals websites die illegale media en software, cracks en malware aanbieden", aldus Microsofts Jonathan San Jose.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.