Ga naar inhoud

Encryptie makkelijkste manier om data op ssd-schijf te wissen


Aanbevolen berichten

Wie een oude ssd-schijf wil wegdoen of weggeven en niet wil dat gegevens zijn terug te halen kan als makkelijkste optie alle data versleutelen, zo adviseert cloudopslagdiennst Backblaze. Nu ssd-schijven steeds goedkoper en groter worden zitten sommige gebruikers met kleinere modellen.

Bij traditionele harde schijven waren er verschillende opties, zoals het wissen van de schijf via een tool zoals DBAN, het degausen via een magneet of het fysiek beschadigen van de schijf met een hamer of boor. Dat gaat echter niet op voor ssd-schijven, aldus Peter Cohen van Backblaze. Een ssd bestaat uit allerlei kleine geheugenchips. Het boren van gaten in de schijf of bewerken met een hamer zal niet alle chips beschadigen. Ook degausen werkt niet bij ssd-schijven. Hetzelfde geldt voor het overschrijven van de schijf met nullen, merkt Cohen op.

De makkelijkste optie is volgens hem dan ook niet het wissen van alle data, maar het versleutelen ervan om vervolgens de encryptiesleutel weg te gooien. "Zonder de passphrase of encryptiesleutel zijn alle gegevens op die schijf onbruikbaar voor iedereen die hem vindt." Na de encryptie kan de schijf worden geformatteerd. Een andere optie is om de schijf na de format opnieuw te versleutelen en dan weer te formatteren. Cohen stelt dat het fysiek versnipperen de veiligste methode is, maar ook de duurste.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.