Ga naar inhoud

Softwareontwikkelaars doelwit van gerichte aanval via macro's


Aanbevolen berichten

Softwareontwikkelaars zijn begin dit jaar het doelwit van een gerichte aanval geweest waarbij er via een kwaadaardig Word-document werd geprobeerd om hun systeem met malware te infecteren. Onder andere Giorgio Maone, de ontwikkelaar van de populaire Firefox-extensie NoScript, was het doelwit.

De aanvallers verstuurden e-mails waarin ze de ontvanger vroegen om aan een project te werken of werd er een baan aangeboden. Meer informatie zou in het meegestuurde doc-bestand zijn te vinden. Het doc-bestand bevatte echter een kwaadaardige macro die, wanneer ingeschakeld, malware op het systeem plaatste. Maone ontving in januari twee van dergelijke berichten die handgemaakt leken te zijn.

Volgens de NoScript-ontwikkelaar ging het waarschijnlijk om een gerichte aanval tegen ontwikkelaars van opensourceprojecten. Hij krijgt bijval van beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks, dat meldt dat ook ontwikkelaars op het ontwikkelplatform GitHub doelwit zijn geworden. Via de macro wordt een malware-exemplaar geïnstalleerd waarvan de eerste varianten van 2014 dateren.

Het gaat om modulaire malware die in staat is om toetsaanslagen op te slaan, screenshots te maken, malware in draaiende processen te injecteren en zichzelf weer van het systeem te verwijderen. Daarnaast probeert het verkeer van en naar het besmette systeem te maskeren zodat het niet opvalt. Zo genereert de malware requests die naar een inmiddels uitgefaseerde Google-dienst lijken te gaan, maar in werkelijkheid alleen als camouflage dienen, aldus de onderzoekers.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.