Ga naar inhoud

Cybercriminelen verruilen macro voor lnk-bestand in Word-documenten


Aanbevolen berichten

Een beruchte groepering cybercriminelen genaamd Carbanak, die eerder al miljoenen euro's bij banken wist te stelen, gebruikt een nieuwe tactiek om haar doelwitten te infecteren. Eerder werden spearphishingmails met een kwaadaardig Word-document als bijlage gebruikt. Het document bevatte een macro die na inschakeling malware op het systeem installeerde. De groepering is nu met het gebruik van macro's gestopt, zo stelt het Amerikaanse beveiligingsbedrijf FireEye.

Momenteel worden er Word-documenten verstuurd die een embedded lnk-bestand bevatten. Dit is de bestandsextensie voor snelkoppelingen. Via lnk-bestanden is het mogelijk om kwaadaardige scriptcode uit te voeren en uiteindelijk ook malware te installeren. Als gebruikers op het embedded lnk-bestand klikken krijgen ze de vraag of ze het bestand willen uitvoeren. In de melding wordt weergegeven dat het uitvoeren van het bestand schade aan de computer kan aanrichten.

De nu waargenomen aanvallen richten zich op restaurantketens, horeca-bedrijven en financiële instellingen. De e-mails en bijlagen hebben als onderwerp klachten, cateringbestellingen en c.v.'s. In het geval de aanval succesvol is wordt er een backdoor genaamd "Halfbaked" op de computer geïnstalleerd.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.