Ga naar inhoud

Thunderbird neemt gedeeltelijk afscheid van Mozilla


Aanbevolen berichten

De populaire e-mailclient Thunderbird, die door Mozilla werd ontwikkeld, zal deels van de opensource-ontwikkelaar afscheid nemen. De eerste volledige versie van Thunderbird verscheen in 2004. De software, die 25 miljoen gebruikers heeft, maakt grotendeels gebruik van dezelfde engine en code als Firefox.

In 2015 kondigde Mozilla al aan dat het Thunderbird van Firefox wil loskoppelen, waarbij er naar andere partijen werd gezocht die in de e-mailclient wilden investeren. Nu is het onderzoek naar deze loskoppeling afgerond. Mozilla zal de juridische en financiële basis van Thunderbird blijven, maar de e-mailclient zal niet meer van de Mozilla-infrastructuur gebruikmaken. Zodoende worden de operationele aspecten van het project losgekoppeld.

"Hoewel Mozilla zich helemaal wil richten op het succes van Firefox, blijkt uit recente discussies dat ze Thunderbird graag zien slagen. In veel opzichten is er nu meer behoefte aan onafhankelijk en veilige e-mail dan ooit tevoren. Zolang Thunderbird de ontwikkeling van Firefox niet hindert lijken er geen grote obstakels te zijn dat beide naast elkaar kunnen blijven bestaan", zegt Mozilla's Philipp Kewisch, die ook bij de ontwikkeling van Thunderbird is betrokken.

Er werd ook gekeken of Thunderbird naar een andere organisatie moest verhuizen, maar dat zou bij het oplossen van technische problemen en het opzetten van een sterk Thunderbird-team een te grote afleiding zijn. "Hoewel we hopen om op de lange termijn onafhankelijk van Gecko te worden, is het in het belang van Thunderbird om zo dicht bij Mozilla als mogelijk te blijven", aldus Kewisch. Gecko is de render-engine van Firefox. Mozilla wil grote aanpassingen aan deze engine doorvoeren, wat gevolgen voor Thunderbird zal hebben. Door nauw met het Firefox-team te blijven samenwerken kunnen door Gecko veroorzaakte compatibiliteitsproblemen sneller worden opgelost.

De Thunderbird Council, die verantwoordelijk is voor de e-mailclient, zegt optimistisch te zijn over de toekomst. Nu de organisatorische zaken zijn geregeld kan men zich op de technische uitdagingen richten. Op de middellangetermijn zal Thunderbird op Gecko gebaseerd blijven, maar voor de lange termijn wordt er naar "webtechnologieën" als oplossing gekeken. Onlangs verschenen al plannen om Thunderbird op JavaScript te baseren. Dit zal echter de nodige tijd, personeel en planning vereisen. Er wordt dan ook gezocht naar vrijwilligers die hierbij willen helpen. "Zodat de wereld de beschikking blijft hebben over een veilige opensource-e-mailclient waarop het kan vertrouwen", besluit Kewisch.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.