Ga naar inhoud

Grote aanval via SMB-lek besmet systemen met Monero-miner


Aanbevolen berichten

Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Proofpoint zeggen een grootschalige aanval via de EternalBlue-exploit van de NSA te hebben ontdekt die wordt gebruikt om systemen met een Monero-miner te besmetten en uit eerste cijfers zou blijken dat deze aanval groter is dan die van WannaCry.

Ook zou de aanval al enkele weken gaande zijn. De aanvallers gebruiken net als de WannaCry-ransomware de EternalBlue-exploit om kwetsbare systemen te vinden en via SMB aan te vallen. Vervolgens wordt de DoublePulsar-backdoor van de NSA gebruikt om systemen met een Monero-miner genaamd Adylkuzz te besmetten. Monero is een digitale valuta, vergelijkbaar met bitcoin. Naast de gebruikte malware is een ander verschil met WannaCry dat de aanvallers SMB uitschakelen, om infectie door andere malware te voorkomen.

Mogelijk heeft dit de verspreiding van de WannaCry-ransomware beperkt, aldus Proofpoint. De aanval zou namelijk al sinds 24 april gaande zijn. In tegenstelling tot ransomware dat bestanden versleutelt, maken "miners" die digitale valuta minen vooral gebruik van de rekenkracht van de computer en zijn daardoor niet altijd zichtbaar voor gebruikers en beheerders.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.