Captain Kirk

Chrome-aanval kan wachtwoordhash Windowsgebruikers stelen

  1 bericht in dit topic

  Een beveiligingslek in Google Chrome maakt het voor een aanvaller mogelijk om de wachtwoordhash van Windowsgebruikers te stelen. Alleen het bezoeken van een kwaadaardige website en het openen van de downloadmap is hiervoor voldoende. Chrome zal in de standaardconfiguratie bepaalde bestanden automatisch downloaden en die in de standaard downloadmap plaatsen.

  Het gaat onder andere om Windows Explorer Shell Command Files (SCF). Het SCF-bestand zal automatisch worden uitgevoerd wanneer de gebruiker de downloadmap opent. Het is niet nodig om het bestand zelf te openen. Een aanvaller kan hier via een kwaadaardig SCF-bestand gebruik van maken. Dit geprepareerde SCF-bestand zal een afbeelding van de SMB-server van de aanvaller downloaden. Hierbij probeert het SCF-bestand de gebruiker op de server in te laten loggen en worden de gebruikersnaam en wachtwoordhash naar de SMB-server gestuurd. Deze server is echter zo ingericht om de gebruikersnaam en NTLMv2-hash van het slachtoffer op te slaan.

  Vervolgens kan de aanvaller deze hash offline proberen te kraken of de verbinding naar een andere dienst te relayen die dezelfde authenticatie accepteert, zoals Microsoft Exchange. In dit laatste geval kan de aanvaller zich als het slachtoffer voordoen zonder zijn wachtwoord te weten. Voor gebruikers in Active Directory-domeinen kan een aanvaller zo toegang tot het netwerk krijgen, aldus onderzoeker Bosko Stankovic van DefenseCode die het probleem openbaarde.

  In het geval van thuisgebruikers met Windows 8.1 en Windows 10 ligt de impact aan de manier waarop de gebruiker is ingelogd. Is de gebruiker via zijn Microsoft Account ingelogd en slaagt de aanvaller erin om de hash te kraken, dan kan die tot allerlei Microsoft-diensten toegang krijgen, zoals OneDrive, Outlook.com, Office 365 en Skype. Chrome-gebruikers die zich willen beschermen kunnen de optie inschakelen om voor elke download te worden gevraagd waar het bestand moet worden opgeslagen. Google zou inmiddels aan een oplossing werken.

   

   

  bron: security.nl

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites