Ga naar inhoud

Australië wil techbedrijven verplichten om berichten te ontsleutelen


Aanbevolen berichten

De Australische overheid heeft een wetsvoorstel gepresenteerd dat techbedrijven verplicht om versleutelde berichten te ontsleutelen. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat bij het helpen van opsporingsdiensten voor internetbedrijven dezelfde verplichtingen gelden als voor telefoonbedrijven.

De techbedrijven kunnen zo door een rechtbank worden verplicht om berichten tussen gebruikers te ontsleutelen. "Het is een echt probleem dat opsporingsdiensten steeds vaker niet kunnen zien wat terroristen, drugshandelaren en pedofiele netwerken doen vanwege sterke encryptie", aldus de Australische premier Malcolm Turnbull tijdens de presentatie, zo laat persbureau AP weten. "Waar we kunnen, zullen we het afdwingen, maar we hebben de samenwerking van de techbedrijven nodig."

"We kunnen niet toestaan dat het internet wordt gebruikt als een plek voor terroristen, kindermisbruikers, mensen die kinderpornografie aanbieden en drugshandelaren om zich in het donker te verbergen. Deze plekken moeten door de wet worden verlicht", aldus Turnbull tegenover Seven Network. Hij merkte daarbij op dat er niet met "backdoors" zal worden gewerkt. Volgens het plaatsvervangend hoofd van de Australische politie wordt encryptie bij meer dan de helft van de onderzoeken die het naar ernstige misdrijven uitvoert aangetroffen.

De Australische minister van Justitie George Brandis kreeg tijdens een interview met ABC de vraag hoe het wetsvoorstel gaat werken in het geval van end-to-end-encryptie, waarbij alleen de afzender en ontvanger de inhoud van een bericht kunnen lezen. "Vorige week woensdag heb ik met de hoofdcryptograaf van de Britse geheime dienst GCHQ gesproken en hij verzekerde me dat dit haalbaar is. Experts hebben verschillende dingen beweerd, maar wat de overheid voorstelt is om bedrijven een verplichting op te leggen, bepaald door redelijkheid en proportionaliteit."

Facebook liet vorige maand nog weten dat het vanwege de manier waarop end-to-end-encryptie werkt de inhoud niet kan lezen, maar in het geval van rechtsgeldige verzoeken informatie die het kan verstrekken zal verstrekken.

Update

De speech van Turnbull tijdens de aankondiging is online verschenen. De Australische premier maakt duidelijk dat hij wil dat opsporingsdiensten toegang tot de inhoud van versleutelde berichten krijgen. "We willen met andere leidende economieën in de wereld samenwerken, om ervoor te zorgen dat de briljante techbedrijven in Silicon Valley en hun navolgers, hun genialiteit inzetten om de wet te ondersteunen. Zodat we, niet via backdoors of andere ongewenste middelen, maar legaal, gepast, via het recht, op de normale manieren die in de offline wereld van toepassing zijn, zorgen dat opsporingsdiensten toegang tot deze communicatie hebben zodat ze ons kunnen beschermen."

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.