Ga naar inhoud

Ongepatcht beveiligingslek in QuickTime voor Windows


Aanbevolen berichten

Een beveiligingslek in QuickTime voor Windows maakt het in bepaalde gevallen voor aanvallers mogelijk om systemen volledig over te nemen en Apple zal het probleem niet oplossen aangezien de software niet meer wordt ondersteund. Daarvoor waarschuwen het Computer Emergency Readiness Team van de Amerikaanse overheid (US-CERT) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het probleem wordt veroorzaakt doordat het QuickTimes-installatieprogramma dll-bestanden uit dezelfde directory laadt. Dit zou een probleem in een ongecontroleerde locatie kunnen zijn, zoals de downloadmap van een browser. Als een aanvaller de gebruiker een kwaadaardig dll-bestand zou kunnen laten downloaden en de gebruiker vervolgens QuickTime installeert, wordt ook het kwaadaardige dll-bestand uitgevoerd en de malware uitgevoerd. Sommige browsers hebben het ooit toegestaan dat websites zonder te vragen bestanden in de downloadmap konden plaatsen.

QuickTime voor Windows wordt al meer dan een jaar niet meer ondersteund door Apple. Het bedrijf adviseert gebruikers dan ook om de software te verwijderen. Een jaar geleden waarschuwden verschillende overheidsinstanties in Nederland en de Verenigde Staten nog om Apple QuickTime van Windowscomputers te verwijderen omdat de mediaspeler niet meer wordt ondersteund en er bekende kwetsbaarheden in aanwezig zijn. IBM ontwikkelde zelfs een script voor bedrijven om de mediaspeler van systemen te verwijderen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...