Ga naar inhoud

Malware combineert PowerPoint-slideshow met Office-lek


Aanbevolen berichten

Een ernstig beveiligingslek in Microsoft Office dat in april van dit jaar werd gepatcht wordt nu op een geheel nieuwe manier via PowerPoint-bestanden aangevallen, zo stelt anti-virusbedrijf Trend Micro. De kwetsbaarheid (CVE-2017-0199) werd al voor het verschijnen van de Office-update actief aangevallen.

Alleen het openen van een kwaadaardig Office-document was voldoende om met malware besmet te raken. In eerste instantie werd het beveiligingslek aangevallen via rtf-documenten. Nu zijn er ook aanvallen via de slideshow-feature van PowerPoint waargenomen. Volgens de onderzoekers is dit de eerste keer dat deze aanpak door cybercriminelen wordt gehanteerd. De aanval begint met een gerichte phishingmail die een kwaadaardig ppsx-bestand bevat.

Zodra de gebruiker het bestand met een kwetsbare versie van Microsoft PowerPoint opent, zal de animatiefeature van PowerPoint worden gebruikt om malware op het systeem te installeren. Om zich te beschermen krijgen gebruikers het advies om de patch te installeren, aangezien die al sinds april beschikbaar is. In de praktijk blijkt dat zowel eindgebruikers als organisaties traag zijn met het installeren van Office-updates. Voor het verschijnen van CVE-2017-0199 in april was een beveiligingslek in Microsoft Office uit 2012 het meest aangevallen Office-lek door cybercriminelen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.