Ga naar inhoud

Besmette advertenties laten browser cryptocurrencies minen


Aanbevolen berichten

Onderzoekers hebben besmette advertenties ontdekt die de browser van gebruikers naar verschillende cryptocurrencies laat minen. De besmette advertenties laden JavaScript-code die de rekenkracht van de computer gebruikt om de cryptocurrencies Feathercoin en Monero te minen.

Het voordeel van deze cryptocurrencies, ten opzichte van bijvoorbeeld bitcoin, is dat er geen speciale hardware voor het minen is vereist. Naast advertenties maken de criminelen achter de JavaScript-code ook gebruik van websites om de browser van bezoekers voor hun doeleinden in te zetten. Het gaat dan om streamingwebsites en in-browser gamingsites. Advertenties zijn echter de voornaamste verspreidingsmethode.

Het voordeel van deze aanpak is dat de aanvallers geen malware op de computer van internetgebruikers hoeven te installeren of bijvoorbeeld van exploits gebruik moeten maken. Ook is het eenvoudiger om een groot aantal machines te bereiken door websites te "infecteren" dan door de computers van gebruikers met malware te besmetten, aldus onderzoekers van anti-virusbedrijf ESET. De campagne is voornamelijk gericht op Rusland en Oekraïne.

"Ondanks de prestatienadelen van het gebruik van een JavaScript-miner in plaats van een apart programma, zorgt het aantal bezoekers dat de miner ontvangt er waarschijnlijk voor dat ze er winst mee maken", zegt onderzoeker Matthieu Faou. Volgens de onderzoeker kunnen gebruikers zich tegen dit soort dreigingen beschermen door een goed geconfigureerde adblocker of scriptblocker binnen de browser te gebruiken.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.