Ga naar inhoud

Viacom lekt wachtwoorden en encryptiesleutels in AWS-bucket


Aanbevolen berichten

Wachtwoorden, encryptiesleutels en andere gevoelige bedrijfsgegevens van mediagigant Viacom waren door een datalek voor iedereen op internet toegankelijk, zo laat securitybedrijf UpGuard weten. Onderzoeker Chris Vickery van UpGuard ontdekte op 30 augustus een Amazon Web Services S3-bucket die voor iedereen toegankelijk was. Dit is de cloudopslagdienst van Amazon waar organisaties allerlei gegevens op kunnen slaan.

In het geval van deze specifieke S3-bucket lijkt het om back-ups te gaan van Viacoms it-infrastructuur. Er werden 72 tgz-bestanden aangetroffen. In deze bestanden vond Vickery wachtwoorden en manifesten van Viacom-servers, alsmede gegevens om de it-infrastructuur van de multinational te beheren. Ook werd de toegangssleutel en geheime sleutel voor het zakelijke AWS-account van Viacom aangetroffen. Daarmee had een aanvaller servers, opslag en databases onder het AWS-account kunnen compromitteren. Sommige van de scripts die werden gevonden suggereren dat Viacom voor reguliere back-ups gebruikmaakt van GPG-encryptie. In de bestanden werden echter ook GPG-decryptiesleutels ontdekt.

Tevens werden allerlei configuratiebestanden en scripts aangetroffen waar een aanvaller misbruik van had kunnen maken. Viacom werd op 31 augustus ingelicht en wist het probleem binnen aantal uur te verhelpen. Hoe het lek mogelijk was laat UpGuard niet weten, maar de afgelopen maanden werden bij meer organisaties onbeveiligde S3-buckets aangetroffen. In die gevallen waren de standaardinstellingen van de S3-bucket aangepast zodat de informatie voor iedereen op internet toegankelijk was. Alleen het kennen van de url was voldoende.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.