Ga naar inhoud

Wifi-netwerken kwetsbaar door ernstige lekken in WPA2-beveiliging


Aanbevolen berichten

Wifi-netwerken wereldwijd zijn kwetsbaar door meerdere beveiligingslekken in de WPA2-beveiliging. De Belgische onderzoekers Mathy Vanhoef van de KU Leuven en Frank Piessens van imec-DistriNet ontdekten tien kwetsbaarheden waardoor het onder andere mogelijk is om versleuteld wifi-verkeer te ontsleutelen, tcp-verbindingen te kapen, http-content te injecteren en packets te relayen.

De KRACK-aanval die de onderzoekers ontwikkelden, wat staat voor Key Reinstallation Attacks, valt de handshake volgorde aan die WPA2 gebruikt om de encryptiesleutels te kiezen voor een sessie tussen de client en het access point. Tijdens de derde van de vier stappen kan de sleutel meerdere keren opnieuw worden gestuurd. Wanneer dit op bepaalde manieren wordt gedaan kan de cryptografische nonce, een willekeurig getal dat maar een keer mag worden gebruikt, op zo'n manier worden herbruikt dat de encryptie volledig wordt ondermijnd. Daardoor is het mogelijk om met WPA2-beveiligd verkeer af te luisteren en bijvoorbeeld van kwaadaardige code te voorzien.

De onderzoekers zullen later vandaag de details van hun onderzoek vrijgeven. Details zijn echter al onder embargo met organisaties en andere onderzoekers gedeeld. Volgens Ars Technica heeft het Computer Emergency Readiness Team (US-CERT) van de Amerikaanse overheid al een waarschuwing naar zo'n honderd organisaties gestuurd. De onderzoekers hebben op Github al een pagina met de naam krackattacks aangemaakt, alsmede de domeinnaam krackattacks.com geregistreerd. Op 1 november tijdens de ACM Conferentie over Computer en Communications Security (CCS) zullen Vanhoef en Piessens hun onderzoek presenteren, zo meldt The Register. Afgelopen augustus publiceerden de onderzoekers al onderzoek (pdf) naar logische kwetsbaarheden in wifi-protocollen.

Update

De onderzoekers hebben hun onderzoek gepubliceerd (pdf) en op de website krackattacks.com meer informatie gegeven. Ze stellen dat de aanval zich richt op 'clients', zoals smartphones en laptops, in plaats van access points. Via de aanval kan alle informatie die een doelwit verstuurt worden ontsleuteld, mits dit via http gebeurt. Https biedt volgens de onderzoekers een extra beveiligingslaag, maar ook deze laag kan worden omzeild, zo waarschuwen ze. Afhankelijk van de gebruikte apparatuur kan ook de data naar het slachtoffer toe worden ontsleuteld.

De aanval werkt zowel tegen WPA als WPA2. Hierbij moet worden opgemerkt dat een aanvaller het wachtwoord van het wifi-netwerk via de nu gepresenteerde aanval niet kan achterhalen. Het aanpassen van het wifi-wachtwoord kan de aanval dan ook niet voorkomen. De onderzoekers adviseren wifi-gebruikers om updates voor hun apparaten te installeren wanneer die beschikbaar komen.

Update 2

Het CERT Coordination Center (CERT/CC) van de Carnegie Mellon Universiteit heeft de eigen advisory over de kwetsbaarheid gepubliceerd. De kwetsbaarheden worden op een schaal van 1 tot en met 10 met een 5,7 beoordeeld. Verder noemt het CERT/CC verschillende leveranciers die kwetsbaar zijn, waaronder Cisco, Intel, Juniper, Samsung, Toshiba en ZyXel. Als oplossing wordt het installeren van updates genoemd, als die beschikbaar zijn.

Update 3

Ook het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een waarschuwing afgegeven. "Om de kwetsbaarheden volledig te mitigeren is het noodzakelijk om zowel de client als de access points van updates te voorzien", zo laat het NCSC weten. Verder stelt de overheidsinstantie dat om vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens te waarborgen overwogen kan worden om gebruik te maken van versleutelde verbindingen, zoals tls-, https- en vpn-verbindingen.

Beveiligingsexpert Robert Graham heeft een korte uitleg over de aanval online gezet. Daarin laat hij weten dat een aanvaller niet op het wifi-netwerk van het doelwit hoeft te zijn ingelogd. Verder biedt ssl/tls/vpn bescherming tegen de aanval en zijn zowel WPA als WPA2 kwetsbaar. Aangezien veel producten, zoals de Amazon Echo, tls gebruiken beperkt dit de impact van de aanval. Verder stelt de expert dat organisaties en bedrijven de aanval tegen zichzelf moeten uitvoeren, om te controleren dat alle apparaten beschermd zijn. Uiteindelijk moet het zo zijn dat alleen gepatchte toestellen met het wifi-netwerk binnen de organisatie verbinding mogen maken.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.