Ga naar inhoud

Securitybedrijf waarschuwt voor nieuw groot IoT-botnet


Aanbevolen berichten

Securitybedrijf Check Point heeft gewaarschuwd voor een nieuw groot botnet dat uit Internet of Things-apparaten bestaat en naar schatting een miljoen organisaties zou hebben geïnfecteerd. Het botnet bestaat uit besmette ip-camera's, routers en NAS-systemen van GoAhead, D-Link, AVTech, Netgear en Linksys.

De apparaten worden onder andere gehackt via een ernstig beveiligingslek dat in maart van dit jaar werd geopenbaard en in honderdduizenden ip-camera's aanwezig zou zijn. Zodra een IoT-apparaat is besmet wordt het gebruikt om andere IoT-apparaten aan te vallen en onderdeel van het botnet te maken. "We schatten dat meer dan een miljoen organisaties wereldwijd zijn getroffen en het aantal is alleen maar aan het toenemen", aldus Check Point. De aanvallers zouden vooral bezig zijn met het creëren van hun IoT-botnet en hebben de besmette apparaten nog niet ingezet voor bijvoorbeeld het uitvoeren van ddos-aanvallen, zoals bij het Mirai-botnet het geval was.

Eén van de kwetsbaarheden die de aanvallers gebruiken werd in maart openbaar gemaakt voordat fabrikanten werden ingelicht. In veel gevallen is er dan ook geen update beschikbaar. De verantwoordelijke onderzoeker besloot dit te doen omdat het beveiligingslek in meer dan 1250 verschillende modellen van een groot aantal fabrikanten aanwezig is. Volgens de onderzoeker zou het lastig zijn om alle fabrikanten van te voren te waarschuwen. In de advisory van de kwetsbaarheid geeft de onderzoeker het advies aan gebruikers om de kwetsbare apparaten los te koppelen van het internet.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.