Ga naar inhoud

Microsoft ziet toename van Qakbot en Emotet-malware


Aanbevolen berichten

De afgelopen maanden is er een stijging van het aantal Windows-computers dat in aanraking met de Qakbot en Emotet-malware is gekomen, zo laat Microsoft vandaag weten. De beveiligingssoftware van Microsoft zag de malware op tienduizenden Windows-computers voorbijkomen.

Beide malware-exemplaren kunnen inloggegevens voor internetbankieren stelen en ander vertrouwelijke data buitmaken, zoals toetsaanslagen. Om Qakbot en Emotet te verspreiden maken criminelen gebruik van e-mailbijlagen. Eenmaal actief op een computer kan de malware toegankelijke netwerkschijven en mappen infecteren, alsmede aangesloten usb-sticks. Op deze manier kan de infectie zich verder binnen een netwerk verspreiden. Volgens Microsoft hebben Qakbot en Emotet het zowel op eindgebruikers als bedrijven voorzien, waarbij Emotet vooral thuisgebruikers aanvalt en Qakbot juist op bedrijfscomputers wordt waargenomen.

In een vandaag gepubliceerd artikel geeft Microsoft advies om de verspreiding van de malware op netwerken te voorkomen en die uiteindelijk ook van getroffen systemen te verwijderen. Daarbij speelt naast techniek ook bewustzijn van werknemers een belangrijke rol. "Het onderwijzen van personeel over social engineering en internetveiligheid, en het trainen van ze om verdachte e-mails of websites te rapporteren, kan enorm helpen om netwerken tegen cyberaanvallen te beschermen", aldus Microsofts Keith Abluton.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.