Ga naar inhoud

Chrome gaat gebruikers tegen ongewenste redirects beschermen


 Delen

Aanbevolen berichten

Google gaat nieuwe beveiligingsmaatregelen aan Chrome toevoegen die gebruikers tegen ongewenste redirects moeten beschermen. Volgens de internetgigant komt het geregeld voor dat gebruikers onverwacht naar ongewenste content, zoals een nieuwe pagina, worden doorgestuurd.

Scammers maken hier bijvoorbeeld misbruik van om internetgebruikers naar websites te leiden die stellen dat hun computers is geïnfecteerd en er een telefoonnummer moet worden gebeld om het probleem op te lossen. Google stelt dat deze redirects vaak van content van derde partijen afkomstig zijn en de eigenaar van de website hier helemaal niets van weet. Om dit probleem aan te pakken zal Chrome redirects afkomstig van third-party iframes gaan blokkeren. Gebruikers krijgen in dit geval een informatiebalk te zien. Alleen als de gebruiker zelfs met het frame bezig was wordt de redirect toegestaan.

Ongewenste redirects doen zich niet alleen spontaan via iframes voor. Ook als gebruikers bijvoorbeeld een link openen kan er een redirect plaatsvinden. Sommige websites maken hier gebruik van door aangeklikte links in een nieuwe tab te openen, terwijl de hoofdpagina een andere pagina opent. Volgens Google wordt hiermee de pop-upblocker van Chrome omzeild. Daarom zal vanaf Chrome 65 ook dit gedrag worden geblokkeerd en er een informatiebalk verschijnen. Gebruikers kunnen zo ongestoord naar de bedoelde bestemming doorgaan.

Als laatste zijn er redirects die veel lastiger zijn te detecteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om websites die zich voordoen als afspeelknop of transparante overlays op websites, die alle clicks afvangen en nieuwe tabs of vensters openen. Ook deze redirects zullen vanaf januari door Chrome worden geblokkeerd. Google gaat eigenaren van websites daarnaast waarschuwen als dergelijke redirects op hun websites zijn aangetroffen, zodat er maatregelen genomen kunnen worden. Als de eigenaar niet in actie komt en het probleem 30 dagen ongemoeid laat zal Chrome het openen van nieuwe tabs en vensters blokkeren.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.