Ga naar inhoud

Microsoft waarschuwt voor aanvallen via DDE-feature in Office


Aanbevolen berichten

Microsoft heeft een waarschuwing afgegeven voor aanvallen die gebruik maken van de DDE-feature in Microsoft Office. Dynamic Data Exchange (DDE) is een feature die aan oudere Windows-versies werd toegevoegd en nog steeds op allerlei plekken wordt gebruikt.

De feature maakt het mogelijk om data van bijvoorbeeld een Excel-document in een Word-document te injecteren. In het geval het Excel-document wordt bijgewerkt zal dit ook meteen in het Word-document zichtbaar zijn. De DDE-feature maakt het echter ook mogelijk om in plaats van Excel een applicatie zoals cmd.exe of Powershell aan te roepen en daarmee kwaadaardige commando's uit te voeren.

De functionaliteit wordt actief door cybercriminelen gebruikt om gebruikers met malware te infecteren. Anti-virusbedrijf McAfee maakte dinsdag nog melding van een dergelijke aanval. In een gisteren gepubliceerde security advisory stelt Microsoft dat aanvallers het slachtoffer wel eerst moeten overtuigen om de Protected Mode van Office uit te schakelen en door één of meer vensters heen te klikken voordat de aanval kan worden uitgevoerd.

Volgens de softwaregigant moeten gebruikers dan ook alert zijn bij het openen van verdachte e-mailbijlagen. Beheerders en gebruikers kunnen daarnaast ook andere maatregelen nemen om dergelijke aanvallen tegen te gaan. Via verschillende aanpassingen aan het Windows Register kan de DDE-feature namelijk worden uitgeschakeld. Dit kan voor verschillende programma's zoals Excel, Outlook en Word worden gedaan. Gebruikers van de Windows 10 Fall Creator Update kunnen daarnaast de Windows Defender Exploit Guard gebruiken om DDE-gebaseerde malware blokkeren.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.