Ga naar inhoud

Privacy-besturingssysteem Tails levert reproduceerbare ISO


Aanbevolen berichten

De makers van het privacy-besturingssysteem Tails hebben naar eigen zeggen één van de eerste reproduceerbare ISO-bestanden van een Linux-besturingssysteem geproduceerd. Daardoor kunnen gebruikers nu controleren dat het ISO-bestand van Tails ook daadwerkelijk uit de gepubliceerde broncode bestaat.

Tails is opensourcesoftware, wat inhoudt dat gebruikers inzage in de broncode hebben. Er was voorheen echter geen garantie dat het ISO-bestand van Tails ook daadwerkelijk op deze broncode was gebaseerd. Met zogeheten reproduceerbare "builds" is het nu mogelijk om te verifiëren dat de broncode ook voor het ISO-bestand is gebruikt. Het ontwikkelteam van Tails is, met financiële steun van Mozilla, een jaar lang bezig geweest om een reproduceerbaar ISO-bestand mogelijk te maken.

Volgens het Tails-ontwikkelteam verandert er niet veel voor gebruikers, behalve dat het helpt om het ISO-bestand van Tails te vertrouwen, doordat gebruikers nu kunnen zien dat het inderdaad afkomstig is van de betreffende broncode. Technische gebruikers kunnen zo controleren dat het ISO-bestand dat het Tails-ontwikkelteam distribueert geen backdoors bevat. Naast het ISO-bestand zullen ook alle toekomstige upgrades reproduceerbaar zijn.

Tails staat voor The Amnesic Incognito Live System en is een volledig op Linux-gebaseerd besturingssysteem dat allerlei tools bevat om anoniem mee te internetten. Het is vanaf een dvd of usb-stick te gebruiken en wordt door verschillende burgerrechtenbewegingen en privacy-experts aangeraden. Dagelijks maken zo'n 22.000 mensen gebruik van Tails.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.