Ga naar inhoud

Cryptominer blijft werken als browservenster wordt gesloten


Aanbevolen berichten

Onderzoekers hebben een cryptominer ontdekt die de rekenkracht van de computer blijft gebruiken, ook als het browservenster wordt gesloten. Wanneer de gebruiker denkt de browser te sluiten blijft die door een pop-under onder de taakbalk actief. Zodoende kan het script dat de cryptominer aanroept gewoon blijven werken, zo laat anti-malwarebedrijf Malwarebytes weten.

De cryptominer in kwestie is een aangepaste versie van de Coinhive-cryptominer. Het gaat om een stukje JavaScript-code dat in de browser draait en de rekenkracht van de computer gebruikt om de cryptocurrency Monero te minen. Hiervoor voert de computer een cryptografische berekening uit. Eigenaren van websites die Coinhive willen gebruiken moeten hiervoor op hun website naar een JavaScript-bestand van Coinhive wijzen Dit bestand wordt vervolgens door de browser van bezoekers geladen, waarna de rekenkracht van hun computer wordt gebruikt voor het uitvoeren van de cryptografische berekening.

Naast legitieme websites die cryptominers als alternatief voor advertenties gebruiken, wordt er ook door criminelen misbruik van gemaakt. Ze plaatsen de cryptominer op gehackte websites. Bezoekers van deze websites genereren zo nietsvermoedend, en zonder dat de eigenaar van de website dit doorheeft, inkomsten voor de criminelen. Adblockers kunnen cryptominers blokkeren. De nu ontdekte cryptominer maakt echter gebruik van een specifieke pop-under die volgens Malwarebytes is ontwikkeld om adblockers te omzeilen, aangezien die veel lastiger te identificeren is. Deze pop-under wordt door het Ad Maven-advertentienetwerk geladen, die weer code van andere locaties laadt.

"Het sluiten van de browser via de "X" is niet langer voldoende. De meer technische gebruiker zal via Taakbeheer willen controleren of er geen overgebleven browserprocessen draaien en ze vervolgens beëindigen. Daarnaast zal de taakbalk nog steeds het browsericoon met een lichte highlight tonen, wat aangeeft dat die nog steeds draait", aldus onderzoeker Jerome Segura.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.