Ga naar inhoud

Synaptics gaat debugtool in alle keyboarddrivers uitschakelen


Aanbevolen berichten

Touchpadfabrikant Synaptics gaat in alle keyboarddrivers die het ontwikkelt de debugger uitschakelen, nadat een beveiligingsonderzoeker vorige week waarschuwde dat het eigenlijk een keylogger is die toetsaanslagen kan opslaan. De onderzoeker waarschuwde dat de keylogger in de Synaptics Touchpad-driver op honderden HP-laptops is geïnstalleerd.

De keylogger stond standaard uitgeschakeld, maar zou eenvoudig door malware kunnen worden ingeschakeld. HP stelde dat het om een achtergebleven debugger ging en kwam vervolgens met een beveiligingsupdate om het probleem te verhelpen. Synaptics liet destijds niets van zich horen, maar heeft nu toch via de eigen website een reactie gegeven. Volgens de touchpadfabrikant is de debugtool ten onrechte als keylogger aangemerkt.

Alle Synaptics-drivers worden van een debugtool voorzien waarmee de fabrikant eventuele problemen kan achterhalen. Het betreft dus niet alleen HP-laptops, maar ook de computers van andere fabrikanten die de TouchPads van Synaptics gebruiken. De debugtool in de driver wordt standaard uitgeschakeld, maar de fabrikant kan ervoor kiezen om die in te schakelen. Wanneer de debugtool is ingeschakeld verzamelt die volgens Synaptics data in een binair formaat. Deze data wordt bij elk "power event" overschreven of verwijderd.

Volgens Synaptics is er tegenwoordig sprake van een "verhoogde gevoeligheid voor security en privacy" en heeft het daarom uit voorzorg besloten om de debugtool in alle productiedrivers te verwijderen, zodat die niet voor kwade doeleinden is te gebruiken. Er wordt nu met fabrikanten samengewerkt zodat die updates onder hun gebruikers en klanten kunnen uitrollen om de debugtool uit te schakelen.

 

 

bron: security.nl

aangepast door Captain Kirk
Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.