Ga naar inhoud

VirusTotal visualiseert verbanden tussen malware en ip-adressen


Aanbevolen berichten

De online virusscandienst VirusTotal heeft een tool ontwikkeld die verbanden tussen malware, ip-adressen, domeinen en url's visualiseert. Via VirusTotal, dat eigendom van Google is, kunnen gebruikers verdachte bestanden, url's, domeinen en ip-adressen door zo'n 60 verschillende anti-virusprogramma's en blacklistingdiensten laten controleren. Daarnaast wordt er allerlei informatie over het bestand, ip-adres of domein verstrekt.

Zodoende kan VirusTotal als 'second opinion' ten opzichte van de al aanwezige virusscanner fungeren. Volgens Google ontvangt VirusTotal elke dag een groot aantal bestanden en url's die door virusscanners, sandboxes en andere tools worden geanalyseerd. De informatie die dit oplevert is erg belangrijk, aangezien het tussen verschillende entiteiten verbanden legt.

Om bij het onderzoek naar malware een volledig beeld te krijgen wordt er vaak van meerdere datapunten gebruikgemaakt, zoals bestanden, url's, domeinen en ip-adressen. "We weten dat dit complex kan zijn als je meerdere open tabs hebt. Daarom hebben we VirusTotal Graph ontwikkeld", aldus Juan Infantes van VirusTotal. Het is een visualisatietool die van de VirusTotal-dataset gebruikmaakt om de relatie tussen bestanden, url's, domeinen en ip-adressen duidelijk te maken en biedt een eenvoudige interface om hierin te navigeren.

Ook is het mogelijk om de graphs op te slaan en met andere gebruikers te delen. "We denken dat de gemeenschap van deze inlichtingen zal profiteren", laat Infantes verder weten. Hij merkt op dat er scenario's zijn waarbij het delen van graphs om meer privacy vraagt. Voor deze gevallen is een oplossing in de maak die binnenkort zal worden aangekondigd. VirusTotal Graph is nog vrij nieuw en VirusTotal is dan ook benieuwd naar feedback.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.