Ga naar inhoud

Spamhaus wil dat cloudproviders meer doen tegen botnets


Aanbevolen berichten

Spamhaus wil dat cloudproviders meer gaan doen aan de bestrijding van botnets, zo heeft de anti-spamorganisatie in het jaaroverzicht van providers met de meeste botnetcontrollers bekendgemaakt. Botnetcontrollers worden gebruikt voor het aansturen van computers die onderdeel van een botnet zijn.

Een botnetcontroller kan een gehackte server of website zijn, maar in steeds meer gevallen huren cybercriminelen met vervalste gegevens servers bij een hostingprovider. In 2017 werden meer dan 9500 botnetservers door Spamhaus geregistreerd, een stijging van 32 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal IoT-botnetcontrollers steeg zelfs van 393 in 2016 naar 943 in 2017. De meerderheid van de botnetcontrollers (68 procent) werd aangetroffen op servers die door cybercriminelen alleen voor dit doel waren gehuurd.

De Top 10 van providers met de meeste botnetcontrollers wordt aangevoerd door de Franse hostingprovider OVH. Het Nederlandse WorldStream staat op een negende plek in het overzicht. Volgens Spamhaus laat de groei van het aantal botnetcontrollers zien dat providers nog steeds moeite hebben om frauduleuze aanmeldingen tegen te gaan. Daarbij maakt de anti-spamorganisatie zich vooral zorgen over cloudproviders die de ip-adressen van botnetcontrollers roteren. Iets dat als een dreiging voor Spamhaus-gebruikers wordt genoemd.

"We hopen daarom dat cloudhostingproviders niet alleen sneller op abuseproblemen reageren, maar ook preventieve maatregelen nemen om frauduleuze aanmeldingen tegen te gaan", aldus Spamhaus, dat tevens hoopt dat hostingproviders hun abusepersoneel voorlichten om op op een professionelere manier met abuseproblemen om te gaan. Als voorbeeld wordt het misbruik van gehackte websites gegeven. Sommige providers verwijderen na een melding alleen de kwaadaardige bestanden, maar laten de oorzaak van de hack ongemoeid, waardoor de website op een later moment weer wordt gehackt en gebruikt voor malafide doeleinden.

Verder geeft Spamhaus vanwege het groeiend aantal botnetcontrollers het advies aan netwerkeigenaren om verkeer van anonimiseringsdiensten zoals Tor standaard te blokkeren. Gebruikers zouden dan alleen via een "opt-in" toegang kunnen krijgen. Daarnaast worden Registries en Registrars opgeroepen om maatregelen te nemen die frauduleuze domeinregistraties moeten tegengaan.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.