Ga naar inhoud

Microsoft schakelt DDE-feature ook uit in Excel wegens aanvallen


Aanbevolen berichten

Microsoft heeft wegens aanvallen op gebruikers besloten om de DDE-feature ook in Excel uit te schakelen. Eerder werd dit al bij alle ondersteunde versies van Word gedaan. Dynamic Data Exchange (DDE) is een feature die aan oudere Windows-versies werd toegevoegd en nog steeds in gebruik is.

De feature maakt het mogelijk om data van bijvoorbeeld een Excel-document in een Word-document te injecteren. In het geval het Excel-document wordt bijgewerkt zal dit ook meteen in het Word-document zichtbaar zijn. De DDE-feature maakt het echter ook mogelijk om in plaats van Excel een applicatie zoals cmd.exe of Powershell aan te roepen en daarmee kwaadaardige commando's uit te voeren. De functionaliteit wordt actief door cybercriminelen gebruikt om gebruikers met malware te infecteren en Microsoft besloot eerder al voor dergelijke aanvallen te waarschuwen.

De feature werd op 12 december in Word uitgeschakeld. Een weet later liet Microsoft weten dat het maatregelen had genomen om gebruikers tegen aanvallen van de Lazarus-groep te beschermen. Details werden niet bekendgemaakt, maar mogelijk gaat het hier om het uitschakelen van de DDE-feature. Er is nu ook voor Excel een update verschenen die de feature uitschakelt. Gebruikers die de feature nodig hebben kunnen die wel weer inschakelen, zoals in de security advisory wordt uitgelegd.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.