Ga naar inhoud

Mozilla: Let op permissies die Firefox-extensies vragen


Aanbevolen berichten

Met de lancering van Firefox Quantum beschikt de browser over een nieuw extensiemodel waarbij voor het eerst met permissies wordt gewerkt. Voor de installatie van een extensie verschijnt er nu eerst een overzicht van permissies die de extensie wil hebben.

Mozilla kreeg vooral vragen over de permissie waardoor een extensie toegang tot alle data van de gebruiker voor alle websites krijgt. In een antwoord laat de browserontwikkelaar weten dat sommige extensies alle informatie op een pagina moeten kunnen uitlezen om te functioneren, bijvoorbeeld in het geval van een adblocker of een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager moet de velden met de gebruikersnaam en het wachtwoord kunnen detecteren en hiernaar toe kunnen schrijven.

"Aangezien dit soort extensies, en ook Firefox, niet weten of een bepaalde webpagina het deel bevat dat ze nodig hebben totdat het geladen is, moeten ze toegang tot alles op een pagina hebben. Dit houdt in dat in theorie, hoewel zeldzaam, een kwaadaardige ontwikkelaar je kan vertellen dat hun extensie iets anders doet dan het zegt te doen", aldus Mozilla's Amy Tsay.

Ze merkt op dat er altijd een risico is bij het installeren van third-party software, maar gebruikers wel verschillende maatregelen kunnen nemen om zichzelf te beschermen. Zo moet er gekeken worden naar de ontwikkelaar, recensies van gebruikers en of de permissieverzoeken overeenkomen met de features van de extensie. Mozilla heeft een kleine checklist gemaakt waarmee gebruikers de veiligheid van een extensie kunnen beoordelen.

Image

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...