Ga naar inhoud

NSA-exploits geport naar alle Windows-versies sinds 2000


Aanbevolen berichten

Een beveiligingsonderzoeker heeft drie exploits van de NSA die vorig jaar april online verscheen aangepast zodat ze op alle Windows-versies sinds Windows 2000 werken. Het gaat om EternalSynergy, EternalRomance en EternalChampion, zoals de exploits worden genoemd.

De exploits maken misbruik van kwetsbaarheden in de SMB-server van Windows en werden vorig jaar maart door Microsoft gepatcht. Een maand na het verschijnen van de beveiligingsupdates publiceerde een hackersgroep genaamd Shadow Brokers allerlei exploits die bij de NSA vandaan kwamen en misbruik van deze en verschillende andere kwetsbaarheden maakten. Sindsdien zijn de exploits bij allerlei aanvallen ingezet. Afgelopen oktober werd de BadRabbit-ransomware ontdekt die van de EternalRomance-exploit gebruikmaakte.

Onderzoeker Sean Dillon van securitybedrijf RiskSense heeft de exploits zo aangepast dat ze op Windows 2000 tot en met Windows Server 2016 werken. De exploits zijn speciaal gemaakt voor Metasploit, een opensourceframework voor het testen van de beveiliging van systemen en netwerken dat door allerlei security professionals wordt gebruikt. Dillon laat weten dat de software alleen voor "academisch onderzoek" en de ontwikkeling van effectieve verdedigingstechnieken is ontwikkeld, en niet bedoeld is om systemen zonder toestemming van de eigenaar aan te vallen.

RiskSense kwam vorig jaar ook al in het nieuws omdat het de EternalBlue-exploit van de NSA naar Windows 10 had geport. Deze exploit, die ook misbruik maakt van een kwetsbaarheid in de SMB-server van Windows, werd kort na de openbaarmaking door Shadow Brokers aan Metasploit toegevoegd.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.