Ga naar inhoud

Scammers laten Google Chrome via "downloadbom" vastlopen


Aanbevolen berichten

Oplichters die zich als medewerkers van Microsoft voordoen maken gebruik van kwaadaardige advertenties en websites die Google Chrome via een "downloadbom" laten vastlopen, in de hoop dat mensen het opgegeven telefoonnummer bellen. Dat laat anti-malwarebedrijf Malwarebytes weten.

De kwaadaardige advertenties sturen internetgebruikers door naar een webpagina die over twee functies beschikt genaamd "bomb_ch" en "ch_jam". Deze functies laten Chrome een groot aantal downloads tegelijkertijd uitvoeren waardoor de browser niet meer reageert. De webpagina heeft dan al een pop-up getoond waarin wordt beweerd dat de computer met een virus is besmet en "Microsoft" moet worden gebeld.

Het opgegeven telefoonnummer is niet van Microsoft, maar van oplichters die slachtoffers proberen te laten betalen voor het verhelpen van het zogenaamde probleem. Het komt ook voor dat de oplichters geld van de rekening van slachtoffers stelen. Ze laten het slachtoffer namelijk software installeren waarmee de computer op afstand kan worden overgenomen.

Volgens Malwarebytes zijn Google Chrome-gebruikers op Windows het voornaamste doelwit. Gebruikers kunnen zich beschermen door een adblocker te gebruiken, zodat ze niet naar de kwaadaardige pagina's worden doorgestuurd. Wanneer Chrome is vastgelopen kan de browser middels Windows Taakbeheer worden gesloten. In de onderstaande afbeelding is links de melding te zien die gebruikers op hun scherm krijgen. De rechter afbeelding laat zien wat er gebeurt wanneer er wordt geprobeerd om de tab op een krachtige computer aan het begin te sluiten.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...