Ga naar inhoud

Advertentienetwerk omzeilt AdBlock met cryptominer


Aanbevolen berichten

Onderzoekers van securitybedrijf Qihoo 360 hebben een advertentienetwerk ontdekt dat sinds december vorig jaar het eigen platform gebruikt om browsers van internetgebruikers zonder hun toestemming naar cryptovaluta te laten mijnen en daarbij actief maatregelen neemt om de AdBlock-adblocker te omzeilen.

De rol van het advertentienetwerk is om advertenties van adverteerders op websites te tonen. Het bedrijf zou echter het eigen advertentieplatform voor cryptomining gebruiken, aldus Qihoo 360. Het is in de analyse van de onderzoekers onduidelijk of het advertentienetwerk hiervoor heimelijk code aan de advertenties van adverteerders toevoegt of eigen advertenties gebruikt. Wel is duidelijk dat het advertentienetwerk maatregelen neemt om AdBlock te omzeilen, een zeer populaire adblocker met naar eigen zeggen meer dan 40 miljoen gebruikers.

Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van een 'domain generation algorithm' (dga) waarmee allerlei willekeurige domeinnamen worden gegenereerd waarvandaan de JavaScript-code van de Coinhive-cryptominer wordt geladen. Dit zou het lastig voor tools als AdBlock maken om de cryptominer te detecteren, aldus de onderzoekers, die verder opmerken dat de confrontatie tussen advertentienetwerken en adblockers niets nieuws is, maar dat de betrokkenheid bij cryptomining wel de aandacht verdient.

De advertenties met de cryptominer zouden voornamelijk op pornosites verschijnen, aldus de analyse waarin deze domeinen ook worden genoemd. Volgens de onderzoekers is de naam van het advertentienetwerk "P Inc.". In een voetnoot wordt echter gewezen naar het PopAds-advertentienetwerk, dat eind 2016 al een manier aankondigde om adblockers te omzeilen.

 

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.