Ga naar inhoud

NCSC waarschuwt voor ddos-aanvallen via memcached-systemen


Aanbevolen berichten

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid in Nederland waarschuwt voor ddos-aanvallen waarbij gebruik gemaakt wordt van publiek beschikbare memcached-systemen. Volgens het NCSC zijn memcached-systemen bij ddos-aanvallen in zowel Nederland als daarbuiten misbruikt. Memcached is bedoeld om tijdelijk kleine hoeveelheden data op te slaan uit bijvoorbeeld databases om zo websites en webapplicaties sneller te maken. Het systeem bevat geen authenticatie en is niet ontwikkeld om publiek beschikbaar te zijn, aldus het NCSC.

Eerder deze week waarschuwden Cloudflare en Arbor Networks al voor publiek beschikbare memcached-system die bij ddos-aanvallen zijn misbruikt. Wereldwijd zouden 88.000 van dergelijke systemen online te vinden zijn, waarvan ongeveer drieduizend in Nederland, zo laat het NCSC weten. Een aanvaller kan door ip-spoofing naar deze systemen een commando sturen waarbij wordt gedaan alsof het verzoek van de aan te vallen website afkomstig is. Doordat de antwoorden van het memcached-systeem veel groter zijn dan de verzoeken, kan een aanvaller met relatief weinig bandbreedte een grotere aanval op het doelwit uitvoeren. Dit word ook wel een amplificiatie-aanval genoemd.

Het NCSC adviseert netwerkbeheerders om te verifiëren of er publieke memcached- of andere systemen in het netwerk aanwezig zijn die mogelijk kwetsbaar zijn voor misbruik in amplificatie-aanvallen en maatregelen te nemen om misbruik van deze systemen te voorkomen. Het gaat in de recente aanvallen om memcached-systemen die beschikbaar zijn op poort 11211. Het advies is om deze systemen van het internet af te schermen.

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.