Ga naar inhoud

Firefox 59 kan verzoeken van sites blokkeren en stript referrers


Aanbevolen berichten

Mozilla heeft vandaag Firefox 59 gelanceerd die meerdere kwetsbaarheden verhelpt en voortaan ook referrers stript om te voorkomen dat gebruikers over meerdere websites worden gevolgd. Daarnaast heeft de browser een optie gekregen om verzoeken van websites te blokkeren.

Wanneer gebruikers een link in hun browser openen om een nieuwe website te bezoeken, zorgt de referrer-waarde ervoor dat de nieuwe website ziet vanaf welke pagina de bezoeker afkomstig is. Volgens Mozilla lekt dit gebruikersdata aan websites en vertelt ze welke pagina de gebruiker bekeek voordat hij op de link klikte. Websites gebruiken de referrer-informatie voor operationele en statistische doeleinden, maar kunnen het ook gebruiken om zoveel mogelijk informatie over een gebruiker te verzamelen.

Om de privacy van gebruikers te beschermen verwijdert de Private Browsing Mode in Firefox 59 voortaan de path-informatie van de referrer-waarde. Zodoende wordt alleen het domein aan de nieuwe website doorgegeven en niet meer allerlei parameters die persoonlijke informatie kunnen bevatten.

Verzoeken

Daarnaast is er een optie toegevoegd om verzoeken van opdringerige websites, die bijvoorbeeld push-notificaties willen versturen of toegang tot de camera of microfoon willen, te blokkeren. Op dit moment kunnen websites aan gebruikers vragen of ze push-notificaties mogen sturen of toegang tot apparaatfeatures zoals de webcam of geolocatie mogen krijgen. Via een nieuwe optie in de instellingen van de browser is het mogelijk om dergelijke verzoeken voor alle websites te blokkeren. Er is daarnaast ook de optie om betrouwbare websites te whitelisten, zodat die de verzoeken nog wel kunnen versturen.

Mozilla laat in de aankondiging van Firefox 59 verder weten dat er ook meerdere kwetsbaarheden in de browser zijn verholpen, maar die waren op het moment van schrijven nog niet openbaar gemaakt. Vaak wacht de browserontwikkelaar enkele uren na het uitbrengen van een nieuwe versie voordat details over beveiligingslekken worden vrijgegeven. Updaten naar Firefox 59 kan via de automatische updatefunctie en Mozilla.org.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.