Ga naar inhoud

Cryptominers in browser steeds lastiger te detecteren


Aanbevolen berichten

Cryptominers die de browsers van internetgebruikers naar cryptovaluta laten delven worden steeds lastiger te detecteren, zo waarschuwt anti-malwarebedrijf Malwarebytes. Een cryptominer bestaat vaak uit een stukje JavaScript-code dat in de browser draait en de rekenkracht van de computer gebruikt om een cryptovaluta zoals Monero te delven. Sommige websites gebruiken cryptominers als vervanging voor advertenties.

Cybercriminelen maken er echter ook gebruik van en plaatsen ze op gehackte websites of verbergen ze in advertenties. Om gebruikers te beschermen besloten adblockers en beveiligingssoftware om cryptominers op websites te blokkeren. Als reactie hierop hebben de makers van cryptominers allerlei maatregelen genomen om detectie te omzeilen. Veel adblockers maken gebruik van blacklists om cryptominers te herkennen. Door de cryptominer van steeds andere (sub)domeinen te laden worden die niet meer door de adblockers herkend, aangezien het gebruikte domein niet overeenkomt met het domein op de blacklist.

Een andere methode om cryptominers te detecteren is het monitoren van de processorbelasting. Het delven van cryptovaluta kan de processor maximaal belasten. Aangezien dit tot detectie kan leiden kiezen cryptominers er nu voor om onder een bepaalde belasting te blijven, zodat niet duidelijk is dat de systeembelasting door een cryptominer wordt veroorzaakt. Toch is het gebruik van adblockers en webblockers nog steeds de beste manier om cryptominers tegen te gaan, aldus onderzoeker Jerome Segura.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...