Ga naar inhoud

Mozilla lanceert Firefox-tool die Facebook-tracking blokkeert


Aanbevolen berichten

Mozilla heeft vandaag een uitbreiding voor Firefox gelanceerd die de privacy van Facebook-gebruikers moet beschermen. Facebook Container, zoals de uitbreiding heet, isoleert het Facebookprofiel van de rest van de activiteiten die de gebruiker op het web uitvoert.

Hiervoor wordt er van een aparte container gebruikgemaakt. Dit moet het lastiger voor Facebook maken om gebruikers via third-party cookies op andere websites te volgen. Als gebruikers bijvoorbeeld een link op Facebook.com openen die naar een andere website wijst zal die buiten de container worden geladen. Wanneer gebruikers in een andere browser-tab buiten de container op een Facebook Share-knop klikken, wordt die binnen de Facebook Container geladen. Mozilla waarschuwt wel dat het gebruik van de Share-knop ervoor zorgt dat informatie over de bezochte website naar Facebook wordt gestuurd.

Omdat gebruikers alleen binnen de Facebook Container op de sociale netwerksite zijn ingelogd, zullen embedded Facebook-reacties en Like-knoppen buiten de Facebook Container niet meer werken. Dit voorkomt dat Facebook informatie over de webactiviteiten van de gebruiker aan zijn of haar Facebookprofiel kan koppelen. Daarnaast zullen websites waar gebruikers via hun Facebook-account kunnen inloggen of een account kunnen aanmaken niet goed meer werken.

Mozilla meldt verder dat Facebook Container geen bescherming biedt tegen misbruik van gegevens die Facebook al van gebruikers heeft verzameld. "Facebook heeft nog steeds toegang tot alles wat je doet terwijl je op Facebook.com bent, waaronder je reacties, foto-uploads, likes en allerlei andere data die je met Facebook-verbonden apps deelt", aldus Mozilla. De extensie is alleen gericht op het beperken van tracking door Facebook. Andere advertentienetwerken kunnen echter proberen om de Facebook-activiteiten van de gebruiker aan zijn of haar normale browsegedrag te koppelen.

Naast het installeren van Facebook Container kunnen gebruikers hun Facebook-instellingen aanpassen, de Private Browsing-mode van Firefox gebruiken, Tracking Protection binnen de browser inschakelen, third-party cookies blokkeren of de Firefox Multi-Account Containers-exensie gebruiken om online tracking verder te beperken. Mozilla laat als laatste weten dat de Facebook Container-extensie geen data verzamelt. Het enige dat wordt doorgegeven is hoe vaak de extensie is geïnstalleerd of verwijderd.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...