Ga naar inhoud

87 miljoen Facebook-gebruikers getroffen door dataschandaal


Aanbevolen berichten

Het dataschandaal bij Facebook heeft 87 miljoen gebruikers getroffen en niet 51 miljoen zoals eerst werd aangenomen, zo heeft de sociale netwerksite laten weten. Veruit het grootste deel (70 miljoen) betreft Amerikaanse gebruikers. Er zijn echter ook gegevens van 90.000 Nederlandse Facebook-gebruikers ongeoorloofd met Cambridge Analytica gedeeld, aldus Facebook tegenover de NOS.

Gisteren deed Facebook in totaal drie aankondigingen over het dataschandaal. Als eerste maakte de sociale netwerksite bekend dat de algemene voorwaarden en het databeleid duidelijker worden gemaakt. Zo worden de aangeboden diensten in beter te begrijpen taal uitgelegd en beschrijft het databeleid beter welke data wordt verzameld en hoe deze gegevens binnen Facebook, Instagram, Messenger en andere producten worden gebruikt.

De tweede aankondiging ging over de aanpassingen om de toegang tot Facebook-gegevens te beperken. Zo moet Facebook nu alle apps goedkeuren die toegang tot informatie vragen zoals check-ins, likes, foto's, berichten, video's en andere content. App-ontwikkelaars moeten een overeenkomst ondertekenen voordat ze toegang tot deze data krijgen. Verder heeft Facebook de zoekfunctie uitgeschakeld. Voorheen was het mogelijk om via een e-mailadres of telefoonnummer iemand op Facebook te vinden. Kwaadwillenden maakten echter misbruik van de maatregel om publieke profielen te verzamelen. Volgens Facebook zou het mogelijk zijn om van bijna alle gebruikers het publieke profiel op te vragen. Er is dan ook besloten de functie uit schakelen.

Als laatste verscheen er een verklaring van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en een reeks vragen met journalisten. Zuckerberg stelt dat de sociale netwerksite niet genoeg heeft gedaan om misbruik tegen te gaan en de privacy van gebruikers te beschermen. Ook gaat hij in het op "scrapen" van profielgegevens en het businessmodel van Facebook. De meeste data die Facebook van gebruikers heeft, hebben gebruikers zelf gedeeld, aldus Zuckerberg. "Het is geen tracking. Er zijn andere internetbedrijven of datahandelaren die gebruikers tracken en data verkopen, maar wij kopen en verkopen niet."

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.