Ga naar inhoud

Cisco-switches in vitale infrastructuur doelwit van aanvallen


Aanbevolen berichten

Cisco-switches die binnen de vitale infrastructuur worden gebruikt zijn het doelwit van aanvallen geworden, zo heeft de netwerkgigant laten weten. Volgens Cisco maken "specifieke geraffineerde actoren" gebruik van een kwetsbaarheid in de Cisco Smart Install Client.

In verschillende landen hebben zich inmiddels incidenten voorgedaan. Daarbij zijn ook systemen in de vitale infrastructuur het doelwit geworden. Sommige van deze aanvallen zouden mogelijk door landen zijn uitgevoerd, aldus Cisco in een waarschuwing. Vorig jaar februari waarschuwde de netwerkgigant al dat aanvallers naar Smart Install Clients aan het scannen waren. Een aantal maanden later in augustus gaf de Australische overheid een waarschuwing af dat Cisco-routers en -switches werden aangevallen.

Smart Install is een 'plug-and-play' feature voor het configureren en uitrollen van switches. Volgens Cisco is het een legacy-tool om "no-touch" installaties van nieuwe Cisco-apparatuur mogelijk te maken. Vanwege de scans die vorig jaar plaatsvonden publiceerde Cisco een scantool en een blogposting. Het Smart Install-protocol kan worden misbruikt om de TFTP-serverinstellingen aan te passen, configuratiebestanden te stelen via TFTP, het configuratiebestand aan te passen, het IOS-image van de router of switch te vervangen, accounts aan te maken of IOS-commando's uit te voeren. IOS is het besturingssysteem dat op de netwerkapparatuur van Cisco draait.

Volgens Cisco is er geen sprake van een kwetsbaarheid in de "klassieke zin" van het woord, maar is misbruik van het protocol een aanvalsvector die direct moet worden verholpen, aldus de netwerkgigant. Die besloot te kijken hoeveel systemen kwetsbaar zijn en ontdekte meer dan 168.000 systemen die via de Cisco Smart Install Client risico lopen. Beheerders van Cisco-apparaten krijgen dan ook het advies om te controleren of hun apparatuur kwetsbaar is. In deze blogposting geeft Cisco enkele aanwijzingen om het probleem te verhelpen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...