Ga naar inhoud

Onderzoeker doet melding van datamisbruik bij Facebook


Aanbevolen berichten

De Belgische onderzoeker Inti De Ceukelaire heeft melding van datamisbruik bij Facebook gedaan. De sociale netwerksite opende onlangs een meldpunt voor apps die de gegevens van gebruikers verzamelen en doorgeven of verkopen aan een derde partij, of de gegevens voor scams of politieke invloed gebruiken.

"Zonet een grootschalig data misbruik gemeld aan Facebook via hun nieuw "Data Abuse" meldpunt. Héél benieuwd hoe dit zal verlopen", aldus De Ceukelaire op Twitter. De niet nader genoemde applicatie heeft volgens de onderzoeker 200 miljoen actieve gebruikers per maand. Via de app is het mogelijk om informatie van gebruikers op te vragen, zoals foto's, vriendenlijsten en Facebookberichten. "Interessant is dat je die informatie kan linken aan het IP-adres van mensen", aldus De Ceukelaire tegenover VRT NWS.

Volgens de onderzoeker zijn er geen aanwijzingen dat de gelekte data effectief misbruikt werd. Hij waarschuwde Facebook op 22 april. Gisteren meldde De Ceukelaire dat de app verwijderd was, maar een aantal uren later was die weer terug. De onderzoeker heeft nog geen inhoudelijke reactie van Facebook gekregen, behalve dat er een onderzoek is ingesteld. Vorige week liet Facebook aan investeerders weten dat er waarschijnlijk meer dataschandalen zoals die met Cambridge Analytica aan het licht zullen komen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...