Ga naar inhoud

Ransomware maakt Windows 7-pc's door bug "onbruikbaar"


Aanbevolen berichten

Onderzoekers waarschuwen voor een nieuwe variant van de GandCrab-ransomware die Windows 7-systemen ogenschijnlijk onbruikbaar achterlaat. De ransomware wordt verspreid via e-mailbijlagen. Zodra een slachtoffer de bijlage opent versleutelt GandCrab allerlei bestanden.

Ook probeert de ransomware de afbeelding van het bureaublad te wijzigen met een afbeelding waarop de instructies staan om de bestanden te ontsleutelen. Hierna wordt het systeem herstart. Een bug in de ransomware zorgt er bij Windows 7-computers voor dat het opstarten niet wordt voltooid. Het systeem zit vast op een punt voordat de Windows-shell volledig is geladen. De besmette gebruiker kan zodoende de Windows-interface niet benaderen, waardoor het lijkt alsof de machine niet meer werkt.

Alleen de bureaubladafbeelding met instructies en de website om Tor Browser te downloaden zijn zichtbaar. Aangezien de ransomware zichzelf start, zal ook een nieuwe reboot van het systeem ervoor zorgen dat Windows niet volledig wordt geladen. Via Taakbeheer en het Windows Register kunnen gebruikers het ransomwareproces stoppen. "Voor de doorsnee gebruiker is het vinden van malware in de lijst met draaiende processen een complexe onderneming", aldus onderzoeker Joie Salvio van Fortinet. Ze stelt dat malwarefouten met onbedoelde gevolgen vrij vaak voorkomen. "Wat nog een reden is om extra voorzichtig met ongevraagde e-mails te zijn", merkt Salvio op.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...