Ga naar inhoud

Onderzoekers waarschuwen voor ernstig lek in PGP en S/MIME


Aanbevolen berichten

Onderzoekers waarschuwen voor ernstige kwetsbaarheden in PGP/GPG en S/MIME, software voor het versleutelen van e-mail, waardoor het mogelijk is om de inhoud van versleutelde e-mailberichten te lezen. Details over de beveiligingslekken zullen morgen bekend worden gemaakt, maar de onderzoekers hebben samen met de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF besloten om gebruikers nu al te waarschuwen.

"De EFF heeft contact gehad met het onderzoeksteam en kan bevestigen dat deze kwetsbaarheden een direct risico vormen voor mensen die deze tools gebruiken om via e-mail te communiceren, waaronder het mogelijk achterhalen van de inhoud van berichten die in het verleden zijn verstuurd", aldus Gennie Gebhart van de EFF. De burgerrechtenbeweging adviseert gebruikers om tools die automatisch met PGP-versleutelde e-mail ontsleutelen uit te schakelen of te verwijderen.

Voor Thunderbird met Enigmail, Apple Mail met GPGTools en Outlook met Gpg4win heeft de EFF een handleiding gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe de plug-ins zijn uit te schakelen. De burgerrechtenbeweging merkt op dat het om een tijdelijke maatregel gaat totdat er een echte oplossing beschikbaar is. "Totdat de ontdekte kwetsbaarheden beter zijn begrepen en verholpen, moeten gebruikers naar alternatieve end-to-end-versleutelde kanalen zoeken, zoals Signal, en tijdelijk stoppen met het versturen en met name het lezen van met PGP-versleutelde e-mail."

Update

Werner Koch, de ontwikkelaar van GNU Privacy Guard, laat via Twitter en de GnuPG-mailinglist weten dat de reactie van de EFF overtrokken is. Het probleem zou worden veroorzaakt door het gebruik van HTML in e-mails en de manier waarop die door sommige MIME-parsers worden verwerkt. Als oplossing adviseert Koch om geen HTML-mail te gebruiken. Daarnaast wordt het gebruik van geauthenticeerde encryptie aangeraden.

Update 2

De website met informatie over de kwetsbaarheid, die EFAIL wordt genoemd, is online verschenen. Er worden twee aanvallen besproken. Om de EFAIL-aanvallen uit te voeren moet een aanvaller een versleuteld bericht van het slachtoffer bezitten en vervolgens een HTML-mail naar het slachtoffer sturen. Bij de eerste aanval verstuurt een aanvaller een HTML-mail met daarin het onderschepte versleutelde bericht. De e-mailclient ontsleutelt het versleutelde bericht en de HTML-code zorgt ervoor dat die naar een server van de aanvaller wordt teruggestuurd.

Bij de tweede aanval wordt er gebruik gemaakt van het feit dat OpenPGP geen integriteitscontrole verplicht. Een aanvaller kan zodoende een versleuteld bericht onderscheppen en dit aanpassen. Vervolgens zal de e-mailclient van het slachtoffer het aangepaste bericht ontsleutelen. De aanpassing van de aanvaller zorgt ervoor dat de ontsleutelde inhoud van het bericht naar zijn server wordt gestuurd.

Om de twee EFAIL-aanvallen te voorkomen wordt dan ook het uitschakelen van HTML-mails aangeraden. De onderzoekers merken op dat in het geval van S/MIME of PGP versleutelde e-mails worden versleuteld met de publieke sleutels van alle ontvangers en de afzender. Om beschermd te zijn moeten alle deelnemers aan de e-mailconversatie het weergeven van HTML in hun e-mailclient uitschakelen.

Update 3

De Duitse overheid stelt dat S/MIME en PGP veilig te gebruiken zijn zolang ze correct en veilig geïmplementeerd zjin. Zo wordt aangeraden om het weergeven van actieve content in de e-mailclient uit te schakelen. Verder moeten mailservers en e-mailclients tegen ongeautoriseerde toegangspogingen worden beschermd, aldus het advies van het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Update 4

Onderzoeker Robert Graham heeft een analyse van de kwetsbaarheid gepubliceerd. Hij stelt dat de aanval alleen werkt als een aanvaller de e-mail van een slachtoffer heeft onderschept en de e-mailclient staat ingesteld om standaard remote content te downloaden. Verder zou de aanval niet in alle gevallen eenvoudig te reproduceren zijn. "In plaats van PGP en S/MIME uit te schakelen moet je controleren dat je e-mailclient staat ingesteld om geen remote/externe content te downloaden. Dat is zelfs zonder dit lek al een grote privacy-overtreding", aldus Graham.

Update 5

De ontwikkelaars van GnuPG en Gpg4Win hebben een verklaring gegeven waarin ze stellen dat de aanval tegen "buggy e-mailclients" is gericht. Wie zich zorgen over de aanval maakt krijgt het advies om naar de laatste versie van GnuPG te updaten en te controleren dat de gebruikte e-mailplug-in correct met MDC-fouten omgaat. Iets dat de meeste clients zouden doen. Alleen GnuPG-gebruikers die een zeer oude versie draaien lopen mogelijk risico. Het gaat dan om de 1.0-serie, terwijl op dit moment GnuPG versie 2.2 de meest recente versie is.

Update 6

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft nu ook meer details over de EFAIL-aanvallen vrijgegeven en blijft erbij dat PGP voorlopig niet gebruikt moet worden.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...