Ga naar inhoud

Europol waarschuwt voor fraude via social engineering


Aanbevolen berichten

Europol heeft vandaag een waarschuwing afgegeven voor fraude die via social engineering plaatsvindt. De opsporingsdienst spreekt zelfs van één van de grootste dreigingen voor EU-burgers op het gebied van transnationale georganiseerde criminaliteit.

Aanleiding voor de waarschuwing is het oprollen van een bende die via social engineering en phishing 8 miljoen euro wist te stelen. De bende deed zich voor als leveranciers van organisaties in de publiek sector. Vervolgens stelden de criminelen dat de organisatie nog een openstaande rekening had. Zodra er contact met de organisatie was gelegd werd die verteld om het geld naar een andere rekening over te maken. Het ging in deze gevallen om een rekening die door een katvanger was geopend.

Volgens Europol heeft de bende bijna 700 rekeningen geopend om het geld van hun illegale activiteiten te ontvangen. Het geld werd vervolgens naar internationale bankrekeningen overgemaakt. Ook hield de bende zich bezig met online fraude tegen private instanties. Hierbij werd er gebruik gemaakt van phishing. Tevens maakte de bende zich schuldig aan oplichting door afbeeldingen van websites te kopiëren en zich als legitieme verhuursites voor te doen.

Tijdens het onderzoek naar de bende werden 33 mensen in Roemenië en Spanje aangehouden en vijf woningen doorzocht. "Social engineering-gebaseerde fraude blijft één van de grootste dreigingen voor EU-burgers op het gebied van transnationale georganiseerde criminaliteit, alsmede voor private en publieke instanties. Elk jaar weten georganiseerde criminele organisaties miljarden te verdienen in wat wordt gezien als de één na grootste bron van criminele verdiensten na de drugshandel", aldus Jari Liukku, hoofd van Europols Serious Organised Crime Centre.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...