Ga naar inhoud

Cloudflare lanceert dns-resolver voor Tor-gebruikers


Aanbevolen berichten

Internetdienst Cloudflare heeft een dns-resolver voor Tor-gebruikers gelanceerd die extra privacy moet bieden. Het domain name system (dns) is vergelijkbaar met het telefoonboek en vertaalt onder andere domeinnamen naar ip-adressen. Dns-verzoeken worden door een resolver verstuurd.

Het is mogelijk om die zelf in te stellen, maar de meeste internetgebruikers maken gebruik van een resolver die door het netwerk wordt aangeraden. Op 1 april lanceerde Cloudflare een eigen dns-resolver met het adres 1.1.1.1. Het internetbedrijf omschrijft het als de eerste privacyvriendelijke dns-dienst die geen ip-adressen van gebruikers op schijf opslaat en alle logbestanden binnen 24 uur verwijdert.

De dns-server van Cloudflare ziet echter wel het ip-adres van gebruikers. "Buitengewoon privacybewuste personen willen mogelijk niet hun ip-adres aan de resolver kenbaar maken en we respecteren dat. Daarom hebben we een Tor hidden service voor onze resolver gelanceerd", zegt Mahrud Sayrafi van Cloudflare. Een hidden service, tegenwoordig ook wel onion services genoemd, zijn servers die alleen via het Tor-netwerk toegankelijk zijn. Aangezien Tor het ip-adres van gebruikers verbergt krijgt Cloudflare op deze manier niet het echte ip-adres van de gebruikers van de dns-dienst te zien.

Volgens Sayrafi biedt het gebruik van een aparte resolver voor Tor-gebruikers een extra beveiligingslaag. Gebruikers worden wel gewaarschuwd dat het om een experimentele dienst gaat die niet in productie of voor andere belangrijke zaken gebruikt moet worden totdat het meer getest is. Daarnaast is Cloudflare bezig om de snelheid van de dienst te verhogen. De dns-resolver is toegankelijk via tor.cloudflare-dns.com.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...