Ga naar inhoud

Cortana kon aanvaller op vergrendelde Windows-pc laten inloggen


Aanbevolen berichten

Een beveiligingslek in Microsofts spraakassistent Cortana maakte het mogelijk voor een aanvaller met fysieke toegang tot een vergrendelde Windows-computer om op het systeem in te loggen. Cortana kan, wanneer ingeschakeld, ook vanaf een vergrendelde computer worden aangeroepen. Via de spraakassistent is het daarnaast mogelijk om toegang tot een contextueel menu te krijgen.

Via dit menu kan er bijvoorbeeld naar bestanden worden gezocht, maar is het ook mogelijk om bijvoorbeeld malware of kwaadaardige scripts op het systeem te plaatsen. Onderzoeker Cedric Cochin van anti-virusbedrijf McAfee ontdekte dat het via Cortana en het contextuele menu ook mogelijk is om het Windows-wachtwoord te resetten en vervolgens toegang tot het systeem te krijgen. Hiervoor maakte de onderzoeker een speciaal script.

Het script moet echter nog worden uitgevoerd. De aanvaller kan hiervoor Cortana aanroepen en zo toegang tot het contextuele menu krijgen. Vervolgens kan via het contextuele menu het script voor het resetten van het wachtwoord worden uitgevoerd, zoals Cochin in onderstaande video demonstreert. Microsoft heeft de kwetsbaarheid verholpen, maar volgens de onderzoeker is het verstandig om Cortana op het vergrendelscherm uit te schakelen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.